Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Emma Henriksson (KD), påven Franciskus och Annika Strandhäll (S). Foto: AP / TT

Siewert Öholm: Mamma, pappa och barn är grunden för vårt samhälle

Opinion · Publicerad 00:00, 3 jun 2015

Ordföranden i riksdagens socialutskott, Emma Henriksson (KD) sliter som en iller för att värna familjens rätt att själva utforma sina liv. Senast denna vecka har hon skickligt invänt mot den socialdemokratiska partikongressen som i helgen beslutade att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan "båda föräldrarna". Som i alla frågor som rör den rödgröna regeringen eller det socialdemokratiska partiet numera, är de flesta beslut bara paroller. Inget är bestämt om när eller hur slutversionen av föräldraförsäkringen ska se ut. Socialförsäkringsministern, Annika Strandhäll (S) talar om att beslutet gäller. Statsministern säger att han "vill lyssna" och att beslutet inte är dagsaktuellt. Tidsfaktorn är bara ett av frågetecknen. Det finns fler som är adekvata.

Innebär till exempel definitionen på en socialdemokratisk barnfamilj att vi talar om samma sak, alltså "mamma, pappa, barn"? En majoritet av kongressombuden, liksom partiets riksdagsledamöter kämpar ju hårt för andra familjedefinitioner. Samkönade äktenskap kan på sin höjd leda till pappa, pappa barn, eller mamma, mamma barn. Inseminationsrätt för ensamlevande kvinnor, innebär definitionsmässigt enbart mamma, barn. Surrogatmödraskap (där en utanförstående kvinna lånar ut sin livmoder och levererar ett barn) kanske kommer att öppnas av samma ombud och riksdagsledamöter inom kort.

Det kommer att sammantaget innebära att ingen vet vem som är pappa, knappt ens vem som ska vara mamma. Att då med starka brösttoner i anförande efter anförande på kongressen tala om att barnen behöver "en nära relation till sina föräldrar" låter hycklande, minst sagt.

Jag medger att min egen reaktion på kongressens pläderingar och beslut utgår från en värdekonservativ ståndpunkt om hur familjen definieras. Utgångspunkten för mig är "mamma, pappa, barn"! Allt annat går förbi skapelseordningen, är avvikelser eller konstruktioner, eller framtvingat av udda grupper. Det innebär ingen fördömelse av familjer som ser annorlunda ut på grund av olika omständigheter. Men det innebär inte heller att alla som individer, koalitioner och kollektiv har en absolut rätt att "skaffa" barn. Barn är inte producerade och utbytbara prylar.

Jag inser också att när politikern Emma Henriksson engagerar sig i de här frågorna handlar det inte om teologi, eller om religiöst rotade uppfattningar, utan främst är en insikt om att de flesta barn blir till genom en man och en kvinna och att de flesta föräldragemenskaper är en mamma och en pappa. Alltså man och kvinna. Men det är också en övertygelse om att staten inte ska lägga sig i hur föräldrar vill disponera det ganska generösa stöd som samhället är berett att ge nyblivna föräldrar. Jag ser hennes engagemang som ett uttalat stöd för familjen som samhällets grundbult, utan att peka finger åt grupper där den traditionella familjebilden inte fungerar.

När Socialdemokrater och övriga vänstern inklusive Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gormar som högst om föräldraförsäkring handlar det egentligen inte om familjen och barnen, utan om att genom att dela föräldraförsäkringen kommer kvinnors löner att höjas, deltiderna på arbetsmarknaden försvinner, kvinnors ohälsa kommer att minska, och pensionerna för kvinnorna kommer att öka. Därför ska dagens "kvinnofällor" i form av nuvarande föräldraförsäkring eller vårdnadsbidrag bort. Familjen är ett politiskt hinder och feminismens fiende. I stället ska vi ha fler helg- och nattöppna dagis, så att föräldrarna får ändå mindre tid med sina barn. "Sjukt", skulle barnen själva säga. Kvalificerat hyckleri säger jag. Politiken kan inte tvinga fram jämställdhet, säger Emma Henriksson. I synnerhet inte genom tvångskvotering, där halva vårdnadsbidraget i verkligheten konfiskeras av staten.

Men föräldrarollen är mer än pengar och politik. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha, om etik och värderingar. Hela samhällsbygget startar med familjen. Familjen startar med mamma, pappa barn. Det är en biologiskt odiskutabel sanning. Det är också en odiskutabel historisk erfarenhet i alla samhällsbyggen. Teologiskt är det också en välgrundad sanning. Därför är den svenska debatten så enfaldig och provinsiell. Höga röster om att göra barnkonventionen till svensk lag hjälper inte för att öka insikten om familjens roll. Inte heller föräldrabalk eller "sunt förnuft skrivet i de flestas hjärtan".

Därför är det mycket intressant att den största kristna trosgemenskapen i världen, den romerska kyrkan, med påven Franciskus i spetsen, särskilt fokuserar på familjen under hela 2015. Det sker med evangeliet som utgångspunkt. Påven använder sin onsdagsaudiens, som samlar omkring 90 000 (!) människor på Petersplatsen för att undervisa om familjens betydelse ur ett kristet perspektiv. Han hymlar inte. Han talar om "mamma, pappa, barn". Han leder en kristen trosundervisning baserad på Bibel, tro, tradition, vetenskap och forskning.

En av påve Fransicus kardinaler, Bagnasco, också ordförande för den italienska biskopskonferensen, talar om en "genuskolonisering" som strider mot livet och "sanningen om människan". Äktenskapet är mellan man och kvinna, betonar båda, och kritiserar såväl abort som embryoforskning. Vänsterns mångordighet om den svenska föräldraförsäkringen är egentligen bara en förtäckt attack på familjen. "Död åt familjen" lyser genom retoriken.

Synd att Emma Henriksson är så ensam i Sverige i kampen för familjen. Kanske kan övriga Europa väcka oss till insikt. Tills dess har vi all anledning att stå upp för väl förankrade etiska och kristna värderingar kring familjesyn och till och med vårdnadsbidrag.

Siewert Öholm
redaktionen@varldenidag.se 

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier