HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Ruth Nordström: Ska KD lära av nederlaget?

Opinion · Publicerad 00:00, 22 sep 2014

Höstens riksdagsval var minst sagt omskakande. Två av de mest omdebatterade resultaten var Sverigedemokraternas kraftiga framgångar och Moderaternas stora väljartapp. Många intressanta analyser har gjorts av valresultatet. Tino Sanandaji, institutet för Näringslivsforskning, hävdade nyligen i SVT att det är Moderaternas uppgörelse med Miljöpartiet om en mer liberal flyktingpolitik som ligger bakom både Sverigedemokraternas framgång och Moderaternas tillbakagång. Fyra procentenheter av Sverigedemokraternas (SD) nya väljare har tidigare röstat på Moderaterna. Sanandaji hänvisade till undersökningar som visar att Moderaternas väljare, näst efter SD, i själva verket är de väljare som är mest kritiska till den mer liberala flyktingpolitiken.
Enligt Maciej Zarembas analys i Dagens Nyheter är åtminstone hälften av SD:s framgångar frukten av en "strutspolitik" från de andra partierna. Han skriver: "Man kan inte låta bli att tänka att med Kristdemokraternas upplösning i alliansen och marginaliseringen av de konservativa inom Moderaterna hade en stor del av de svenskar som menar att utvecklingen går litet väl fort på alla fronter också blivit hemlösa. Vem ska man rösta på om man vill bevara ett och annat?"

Zarembas analys är intressant ur många perspektiv. Han har helt rätt i att de flesta andra partier inte bara blundat för men också medvetet duckat för och vägrat ta debatten i många av de frågor där Sverigedemokraterna vunnit sympatier. Finns det några särskilda av frågor där KD duckat i "strutsmentalitet" men där SD rönt framgång? I KD:s valmanifest 2014 nämns inte ett enda ord om den fråga som från början var en av KD:s hjärtefrågor och som utgör en av de absolut mest grundläggande frågorna för KD:s systerpartier i Europa och globalt, det vill säga skyddet av människovärdet i livets början och dess slutskede. Vid en utfrågning i TV4 strax innan valet fick Göran Hägglund frågan om hur han ställde sig till abortfrågan och frågan om samvetsfrihet för anställda inom vården. Hägglund hävdade att rätten till samvetsfrihet är underordnad rätten till abort.
TV4:s Jenny Strömstedt kontrar med att hänvisa till Sverigedemokraterna – som vill sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12 och införa en klausul i abortlagen om rätten till samvetsfrihet, och frågar Hägglund om han inte tror att han tappar många väljare till SD i denna fråga? "Ja, man vet aldrig," svarar Hägglund.

Hägglund gjorde sitt sämsta val någonsin sedan han tillträdde 2004. Enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu har Kristdemokraternas stöd från kyrkfolket sjunkit från 40 procent i tidigare val till 24 procent i årets val och stödet för Sverigedemokraterna bland kyrkfolket är numera cirka fyra procent. Maria Larsson, tidigare vice ordförande för KD, sade nyligen i en intervju i Världen i dag: "Med en så stark tillväxt av ett främlingsfientligt parti kommer Kristdemokraterna att vara helt nödvändiga för att slå vakt om det unika och okränkbara människovärdet." Det kanske är dags att sluta lämna över frågorna om människovärdet vid livets början och livets slutskede, och respekten för samvetsfrihet, som är så grundläggande etiska frågor för den kristdemokratiska politiken – till ett främlingsfientligt anti-parti som SD.

Ruth Nordström
twitter.com/ruthnordstrom

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...