Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Ruth Nordström: När får ett barn ett människovärde?

Opinion · Publicerad 00:00, 23 mar 2015

Jag samtalade nyligen med en mamma som berättade att hennes barn hade frågat om abort. Abortfrågan är komplex och komplicerad. Hur förklarar man vad abort är – för ett barn? Hur motiverar man skälen för abort – för ett barn? Pojken hade frågat: ”Varför vill mammor göra abort?” varpå mamman svarade: ”därför att mammorna vill slippa barnet.” Pojken funderade över svaret. Och frågade: ”men mamma, varför får man göra abort?” Och mamman svarar: ”därför att barnet är så litet.” Då blev det svårt för pojken. ”Men mamma, är det inte de små barnen vi borde skydda”?

Pojkens fråga hänger kvar. Och väcker en annan fråga. När får ett barn ett värde – ett människovärde?

Förra veckan fälldes domen i ett norskt fall där en 25-årig norsk man blandat abortpiller i sin exflickväns smoothie. Han hade köpt ut abortpillret på internet och först ljugit och sagt att det var smärtstillande medicin. Men abortpillret började inte verka. Då krossade han en till tablett och blandade ut den i drycken. Tingsrätten i Sør-Trøndelag har nu dömt honom till sex års fängelse och till att betala 200 000 norska kronor i skadestånd.

I rätten förklarade mannen att han ”tvingades” att ge kvinnan abortpillret vid två olika tillfällen för att ”hon inte förlorade barnet första gången.” Den tidigare flickvännen uppgav i rätten att ex-pojkvännen varit fast besluten på att hon skulle göra abort och försökt övertala henne. Tjejen har däremot alltid varit emot abort och för henne var det uteslutet att göra abort. Den norska tidningen VG uppger att tjejen i rätten berättat att när abortpillret började verka, var smärtorna så intensiva att hon låg på soffan och skrek. Sedan kände hon att hon var tvungen att springa på toaletten och hon säger: ”där förlorade jag mitt barn”.

Så det ofödda barnet är alltså ett barn? Den norske 25-årige mannen dömdes för fosterfördrivning och misshandel. Abort kallades fosterfördrivning i Sverige tidigare. I det norska domslutet omtalas barnet – som var i vecka 12 – som just ett barn. Fostret tillerkänns värde – människovärde – därför att barnet var önskat, av mamman. Men det var så oönskat av pappan att han såg till att hans barn miste livet.

En jurist påstod i en diskussion häromdagen att foster aldrig behandlas som barn i Sverige. Inte? Enligt Ärvdabalken kan barn, som avlats innan arvlåtarens död ärva, om det föds vid liv. När det gäller att fastställa faderskap och moderskap till ett barn är en avgörande tidpunkt enligt Föräldrabalken när barnet har avlats. Enligt den svenska folkbokförings­lagen ska ett barns födelse anmälas till Skatteverket. Anmälan ska göras för en nyfödd, som efter födelsen andats eller visat något annat livstecken, samt döfödd som avlidit – efter utgången av tjugoandra havandeskapsveckan.

Ett barn är ett barn – oavsett hur stort eller litet det är. Ett foster är ett barn – i utveckling. I annan europeisk lagstiftning skiljer man inte på foster och barn utan barnet kallas ”unborn” – det vill säga ofödd – till födseln. När ska dessa små barn tillerkännas ett människovärde?

Ruth Nordström
twitter.com/ruthnordstrom

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier