HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Drottning Silvia tog emot The European Humanitate Prize från kulturstiftelsen Pro Europa på Tyska ambassadens residens i Vatikanen i Rom. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ruth Nordström: Drottningen och ”abortmotståndarna”

Opinion · Publicerad 14:33, 4 maj 2015

Förra veckan deltog Drottning Silvia tillsammans med en svensk delegation i ett seminarium om människohandel i Vatikanen, arrangerat av Påvliga Vetenskapsakademin. Under besöket i Vatikanen mottog Drottningen ett människorättspris för sitt engagemang i traffickingfrågan. Tillsammans med Drottning Silva var bland annat RFSU:s tidigare generalsekreterare, nuvarande barn- äldre- och jämställdhetsminister, Åsa Regnér.
Det känns lite bekant med ett seminarium om människohandel och människorättspris till Drottningen. För ett halvår sedan skulle ett seminarium på precis samma tema ha arrangerats vid Uppsala Universitet, där Drottningen skulle ha deltagit och mottagit människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award för sitt arbete i frågan, särskilt gällande barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Sedan svenska FN-förbundets ledning agerat tillsammans med RFSU och Aftonbladet, drog emellertid Uppsala universitet in sin medverkan, vilket ledde till att hela konferensen ställdes in och att Drottningen avböjde människorättspriset. Uppsala Universitet och Drottningen kunde ju inte "associeras med abortmotståndare", det vill säga två tidigare pristagare, tidigare ledaren för Europarådets EPP-grupp, en chefsjurist, jurymedlemmarna och de jurister från medarrangören Scandinavian Human Rights Lawyers som engagerats som juridiska ombud i det pågående barnmorskemålet om samvetsfrihet.

Thomas Idergard, tidigare medieprofil, borgerlig opinionsbildare och moderat politiker, numera jesuit och teologistuderande, ifrågasatte i höstas Uppsala Universitets och hovets agerande genom en debattartikel i Svenska Dagbladet. Efter förra veckans händelser skrev han i sociala medier: "Om samma logik nu fortfarande gäller vill jag, som engagerad i debatten i höstas, uttrycka min stora glädje över att hovet ändrat linje och nu istället tillsammans med regeringen genom närvaron i Vatikanen legitimerar det tydligaste abortmotstånd som finns i världen. Vem hade kunnat vänta sig det?"

Lika glädjande som att hovet nu ändrat linje, var det förstås att se RFSU:s tidigare generalsekreterare tillsammans med påven i Vatikanen. Kanske inleddes en dialog om ett fortsatt samarbete i gemensamma frågor? Drottningen bjöd in påven till Sverige, vilket han enligt uppgift ställde sig positiv till. Eftersom Uppsala Universitet nu verkar ha backat från uttalanden om att forskarna inte kunde "associeras med Scandinavian Human Rights Lawyers" på grund av "tidigare pristagare, där två har varit engagerade i anti-abortrörelsen", och på grund av juristorganisationens engagemang i barnmorskemålet, och kommunikationsdirektören nu sagt att universitetet "inte vill ha en diskussion om att universitetet lägger locket på i vissa frågor", vore det väl utmärkt idé att förlägga ett seminarium där?

I höstas uttryckte Aftonbladets ledarskribent, Eva Franchell, sin avsky för "konferensens grumliga syften" och medarrangören, som "driver abortmotståndet ända till Europarådet." Det var därför mycket angenämt att även se Aftonbladets helomvändning i samband med Vatikanens seminarium om trafficking och prisutdelningen till Drottningen, där tidningen nu hyllade arrangemanget.

Ruth Nordström
twitter.com/ruthnordstrom

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...