Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Ruth Nordström: Blev Jesus för mycket för Sveriges television?

Opinion · Publicerad 00:00, 2 dec 2013

I onsdags delades människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award ut till Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan. Elise är verkligen en värdig vinnare. Priset, som överräcktes i St:a Clara kyrka i Stockholm, tilldelades Elise Lindqvist för arbetet med att stoppa den kommersiella sexuella exploateringen av kvinnor i Sverige. Hennes praktiska hjälpinsatser till de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm är mycket hedervärda.
I sitt tacktal berättade Elise att hon fyller 78 år men att hon vill arbeta minst tio år till för att hjälpa flickorna på gatan. Hon gläds med flera av dem, som lyckats ta sig ur prostitutionsträsket och nu utbildar sig och vågar hoppas på en ny framtid. Elise lyfte i sitt tal fram det konstverk hon tilldelats, som föreställer en nedbruten människa i mörker, som sakta reser sig upp till ljuset och till värdighet, och sade med eftertryck "det är jag" – och det är mina flickor!

Elises livsberättelse är starkt berörande. Redan som litet barn fick hon höra att hon var "ful och dum" och hon slängdes in i en mörk garderob. Som liten, oskyldig flicka var hon utsatt för regelbundna och grova sexuella övergrepp som skadade henne både kroppsligt och själsligt, varpå hennes självkänsla och självrespekt gradvis nedmonterades. När hon sedan av en händelse träffade en främmande kvinna, som tittade henne i ögonen och sade "du är så söt", väcktes ett hopp om att få en "låtsasmamma" som kunde bry sig om henne och ge henne den kärlek, ömhet och närhet hon så väl behövde. Kvinnan visade sig vara något helt annat, nämligen en "bordellmamma", som sålde Elise som prostituerad och tog pengarna hon tjänade in på att sälja sin kropp.
Åratal av sexuell förnedring och övergrepp slutade med att en man som köpt sexuella tjänster drog fram en stor kniv för att skära hennes kropp under sexakten, därför att han ville "se blod". Som genom ett mirakel lyckades Elise fly från mannen och hon lämnade sin bordellmamma, men fastnade i tungt missbruk i flera år.

Men Elises berättelse slutar inte i mörker och förnedring. Hon hamnar på ett kristet behandlingshem där hennes liv får en helt ny vändning. Hon får förbön för första gången, och beskriver det som ett blixtnedslag, hur hon fylls av värme, kraft och kärlek. När hon nyligen gästade talkshowen Skavlan på Sveriges Television berättade hon att hon sedan dess i sjutton år ägnat varje fredag kväll och natt åt att hjälpa de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

I samma program medverkade även Karolina Klüft, som under tv-inspelningen frågade Elise: "Varifrån får du kraften?". Varpå Elise pekade upp mot himlen och svarade: "Från Honom, från Jesus ". I sitt tal i St:a Clara kyrka vid prisutdelningen i onsdags, berättade hon att just detta klipptes bort från programmet. "Jesus blev visst för mycket för Sveriges Television" sade hon med ett skratt.  "Men ingen människa kunde ge mig det Jesus gav mig – förlåtelse, upprättelse och helande".

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...