Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Rätt till olikhet gäller inte alla

Opinion · Publicerad 00:02, 24 jun 2013

För några veckor sedan blev jag gudmor till en liten pojke. En söt, vacker och underbar liten pojke som har en egenskap få av oss har. Han har nämligen Downs syndrom.
Egentligen borde det inte vara så märkvärdigt. Det handlar ju bara om en kromosom för mycket.  Och i ett land som Sverige, där begreppet "vi gillar olika" används som ett mantra för att garantera människors tolerans och där alla normer ska brytas, borde det vara något vi omfamnar av hela vårt hjärta.
Men så är det inte. I stället sorterar vi bort barn med Downs syndrom redan i moderlivet, innan de fått chansen att födas.  Med motiveringen att de inte skulle kunna få ett värdigt liv, som om de vore sjuka på något vis, ses abort av bebisar med extra kromosom mer som en regel än som ett undantag.
På sociala medier kan man hitta de mest hårresande fördomar om människor med extra kromosom. Föräldrar som väljer att låta sina barn leva, trots att de fått veta att de har Downs, riskerar att utpekas som oansvariga eftersom deras barn ju ändå aldrig kommer att bli "normala". När det gäller Downs blir nämligen det där med "normalt" extremt viktigt.
"Normal" är annars ett ord som annars används med mycket stor försiktighet. I många fall är det direkt tabu att använda det. Skulle man exempelvis använda begreppet "normal" som argument mot halva könsbyten och män som föder barn riskerar man att få halva det offentliga Sverige efter sig. För vem ska komma och påstå att det inte är normalt att män föder barn?

Men när det gäller människor som skapats med en extra kromosom går det alltså alldeles utmärkt att använda begreppet "normal". Och man använder det som ett argument för att döda dem innan de ens fått födas.
I Danmark räknar man kallt med att det år 2030 inte längre ska födas några barn med Downs syndrom. Och det finns ingenting
i nuläget som tyder på att svenska myndigheter ska ta sitt förnuft till fånga och försöka hejda den fascistoida utsorteringen. Det är en ren styggelse, ovärdig ett demokratiskt samhälle.
Själv känner jag mig privilegierad och hedrad över att få lära känna en människa med Downs. Han är en underbar liten person som det ska bli fantastiskt att få följa genom livet. Och det är min stora önskan att fler föräldrar ska våga föda sina barn med Downs – trots samhällets tysta uppmaning till abort. De som föds med Downs är ju unika individer med samma grundläggande behov som alla andra. I en demokrati som slår sig för bröstet för människors rätt att vara "olika" borde de ha sin självklara plats.

Bitte Assarmo
debattör och fri skribent

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier