Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Rätt till olikhet gäller inte alla

Opinion · Publicerad 00:02, 24 jun 2013

För några veckor sedan blev jag gudmor till en liten pojke. En söt, vacker och underbar liten pojke som har en egenskap få av oss har. Han har nämligen Downs syndrom.
Egentligen borde det inte vara så märkvärdigt. Det handlar ju bara om en kromosom för mycket.  Och i ett land som Sverige, där begreppet "vi gillar olika" används som ett mantra för att garantera människors tolerans och där alla normer ska brytas, borde det vara något vi omfamnar av hela vårt hjärta.
Men så är det inte. I stället sorterar vi bort barn med Downs syndrom redan i moderlivet, innan de fått chansen att födas.  Med motiveringen att de inte skulle kunna få ett värdigt liv, som om de vore sjuka på något vis, ses abort av bebisar med extra kromosom mer som en regel än som ett undantag.
På sociala medier kan man hitta de mest hårresande fördomar om människor med extra kromosom. Föräldrar som väljer att låta sina barn leva, trots att de fått veta att de har Downs, riskerar att utpekas som oansvariga eftersom deras barn ju ändå aldrig kommer att bli "normala". När det gäller Downs blir nämligen det där med "normalt" extremt viktigt.
"Normal" är annars ett ord som annars används med mycket stor försiktighet. I många fall är det direkt tabu att använda det. Skulle man exempelvis använda begreppet "normal" som argument mot halva könsbyten och män som föder barn riskerar man att få halva det offentliga Sverige efter sig. För vem ska komma och påstå att det inte är normalt att män föder barn?

Men när det gäller människor som skapats med en extra kromosom går det alltså alldeles utmärkt att använda begreppet "normal". Och man använder det som ett argument för att döda dem innan de ens fått födas.
I Danmark räknar man kallt med att det år 2030 inte längre ska födas några barn med Downs syndrom. Och det finns ingenting
i nuläget som tyder på att svenska myndigheter ska ta sitt förnuft till fånga och försöka hejda den fascistoida utsorteringen. Det är en ren styggelse, ovärdig ett demokratiskt samhälle.
Själv känner jag mig privilegierad och hedrad över att få lära känna en människa med Downs. Han är en underbar liten person som det ska bli fantastiskt att få följa genom livet. Och det är min stora önskan att fler föräldrar ska våga föda sina barn med Downs – trots samhällets tysta uppmaning till abort. De som föds med Downs är ju unika individer med samma grundläggande behov som alla andra. I en demokrati som slår sig för bröstet för människors rätt att vara "olika" borde de ha sin självklara plats.

Bitte Assarmo
debattör och fri skribent

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier