Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / TT

Per Ewert: Välkommen på semester i Sverige, Mr Tsipras!

Opinion · Publicerad 00:01, 22 jul 2015

Käre Mr Tsipras!


Vi förmodar att du har haft några synnerligen utmanande månader bakom dig i ditt arbete som premiärminister i Grekland, med en riktig arbetstopp nu under de sista veckorna. Du är nu säkert i ganska akut behov av avskildhet och sömn, och vi vill därför skicka en inbjudan till några veckors välbehövlig semester häruppe i vårt nordliga land.

Hos oss behöver du inte oroa dig för att behöva möta några krävande ministrar från euroländer. Som du kanske vet har vi kvar vår egen valuta – alldeles frivilligt dessutom! Och utvecklingen har visat att det faktiskt tycks fungera ännu bättre utan Euro!

Om du inte helt har tröttnat på att träffa andra politiker har vi några personer som du kanske skulle vilja möta. Vi har bland annat en herre som heter Sjöstedt som har hejat på dig hela vägen, nästan oavsett vad du sagt och gjort. Hans parti får nämligen inte vara med i regeringen i Sverige, så han vill gärna visa alla hur bra det blir när ett vänsterparti får regera fritt. Sjöstedt är också – precis som du – sur på banker och andra som tjatar om att få tillbaka pengar de har lånat ut, så ni skulle säkert ha en del att prata om. Han kan säkert också upplåta en tältplats på sin bakgård vid behov.

En annan tidigare politiker som du kanske skulle känna dig befryndad med är numera bonde, och heter Persson. Han är känd för att först ha svarat nej och åter nej varje gång han fick frågan om han ville bli statsminister. Men sen när han väl fick frågan på riktigt ändrade han sig omedelbart och svarade ja på stört. Frågan är om ändå inte du bräcker honom med din strategi att först ordna en folkomröstning där du lyckades få folket att säga ett tydligt nej till en överenskommelse med Euroländerna, för att sedan tvärvända och på egen hand sluta om en mycket hårdare uppgörelse. Ett imponerande politiskt mod, skulle kanske bonden Persson säga.

Det verkar som att ni i Grekland behöver få ert folk att gå i pension senare för att få ihop ekonomin. För råd i den saken kan du passa på att hälsa på vår förre statsminister Reinfeldt. Han förklarade för svenskarna att de i framtiden måste jobba tills de är 75. Fast det var tydligen ett svårt budskap att kommunicera, för svenskarna röstade bort honom i senaste valet.

Hursomhelst – vi ser fram emot att få ta emot dig i vårt land. Vi har också för närvarande ganska gott om plats. Många svenskar tycker nämligen att sommaren är alldeles för kall här, och har därför rest ner till Grekland istället, nu när du har lyckats avvärja den akuta krisen och därför har förtjänat en riktig semester.

Förresten: Om du stannar länge kan det vara klokt att först lämna en lapp på ditt skrivbord om vem som tar över dina uppgifter under semestern. I förra veckan upptäckte vi svenskar plötsligt att hon som på pappret har titeln vice statsminister inte alls är den som tar över om statsministern är opasslig. Och det blir aningen komplicerat om ingen vet vem som tar chefens uppgifter när han är borta. Bara ett litet tips i all välmening.

Alltså: Välkommen till oss, Mr Tsipras!

Vänliga sommarhälsningar från konungariket Sverige

PS: Om du har planerat att inhandla diverse varor eller tjänster i vårt land ser vi gärna att du betalar i förskott. Vi känner oss liksom tryggast så. DS

 

Per Ewert
ledarsidan@varldenidag.se

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10