Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Per Ewert: Upp på vägen i flyktingdebatten

Opinion · Publicerad 00:00, 30 okt 2015

Hösten 2015 domineras nyhetsflödet och debatten nära nog totalt av ett enda ämne: flyktingfrågan. Sverige står i en ytterst utmanande situation som kräver ett moget agerande.

Vårt land drar just nu det tyngsta lasset av alla länder i Europa, och väntas i år ta emot uppåt 190 000 flyktingar – en hel Uppsala kommun. Politiker som i det längsta har blundat för utmaningen har nu kopplat över till krisläge. Redan innan beslutad statsbudget har finansministern gått ut med sparkrav till samtliga departement på grund av de kraftigt ökade kostnaderna för flyktingmottagandet. Statsministern förklarar frankt: ”Det nuvarande läget är ohållbart.”

Det finns två sidor av det här myntet. Många människor flyr från krig och islamistisk terror, och de bör erbjudas en fristad. Men inget land kan samtidigt bära en så stor del av hjälpinsatsen att samhället riskerar att kollapsa.

Båda dessa sidor är sanna, och ingen av dem kan undvaras när bilden ska ritas. När en av dessa två sidor förnekas eller förminskas blir samtalet skevt. En enögd människa kan visserligen se en hel del, men hon går miste om djupseendet. I en tid som vår behövs både klarsyn och perspektiv.

Kristider leder ofta till en stark polarisering. I början av 30-talet röstade en tredjedel av de tyska väljarna på de demokratiska partierna, en tredjedel på kommunisterna och en tredjedel på nazisterna. Även i vår tid finns tendensen att människor dras ut på ytterkanterna. Sociala medier svämmar just nu över av skarpa inlägg i migrationsdebatten. Båda läger anser att deras perspektiv glöms bort, och ropar därför allt högre. Till slut står vi i ett skyttegravskrig där de flesta bara bekämpar det andra perspektivet i stället för att försöka förstå och agera utifrån helheten. Det är en farlig utveckling när båda dikena i en debatt fylls på, medan själva vägen tycks bli alltmer glesbefolkad.

Ur biblisk synvinkel finns det inga självklara svar på praktiska frågor om hur en asyl- och integrationsprocess bör administreras. En kristen hållning kan däremot erkänna båda sidorna på myntet. Ja – vi behöver ta ansvar både för Sverige och för flyktingar. Ja – det kan finnas långsiktigt positiva konsekvenser av invandring, men vi ser också en misslyckad integration med platser där kontrollen har glidit över i extremisters händer. Ja – det är möjligt att följa två vinklar av Jesu budskap och vara både en god förvaltare och en god samarit.

Det är i utmaningens stund som en människas karaktär avslöjas. Det finns en känd affisch från första världskriget där två barn frågar sin far: ”Pappa, vad gjorde DU under det stora kriget?” Affischens avsikt var att locka unga män att ta värvning genom att få dem att tänka efter hur de ville bli ihågkomna. Allhelgonatid 2015 borde få vara en möjlighet för individer och nation att ta ett steg tillbaka, tänka efter vad som är långsiktigt bäst i ett utsatt läge och därefter fatta beslut som gör att vi kan känna stolthet inför kommande generationer.

Det inbegriper att vi både kan erkänna de svårigheter som flyktingsituationen innebär för vårt land, samtidigt som vi på olika sätt försöker förmedla Guds kärlek i ord och gärning. Nu är det tid att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt – inte tvärtom.

Per Ewert
ledarsidan@varldenidag.se

 

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00