Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Det är inte helt lätt att lyckas med eurosamarbetet när man har med ostyriga länder att göra. Foto: Pixabay

Per Ewert: Kan Europa tämja den grekiska tjuren?

Opinion · Publicerad 00:00, 26 jun 2015

Det grekiska förhandlingsdramat tycks inte ha någon ände. Avgrunden och statsbankrutten hotar än en gång bara några dagar bort. Men även om de intensiva förhandlingarna nu skulle gå i lås och Grekland lyckas få loss ett antal nya lånemiljarder, är det ofrånkomligt att ytterligare akter kommer att spelas upp innan det här dramat är färdigspelat.

Att EU lägger all denna möda på att hålla kvar ett krisande Grekland i Europasamarbetet är både ekonomiskt och historiskt logiskt. Landet är vår kontinents kulturella vagga. Nästan alla centrala begrepp i sammanhanget: demokrati, ekonomi, politik, ja själva namnet Europa – kommer ju från grekiskan!

Politik innebär ofta att möta dilemman – situationer där ingen verkligt bra lösning finns, och man tvingas välja det alternativ som framstår som minst dåligt. Homeros gav oss den kända berättelsen om hur Odysseus under sin resa över havet behövde försöka navigera mellan de två sjöodjuren Skylla och Karybdis. I Greklandsfrågan här och nu har Angela Merkel och övriga europeiska ledare ett liknande uppdrag att om möjligt finna en farbar väg mitt emellan två scenarion som båda måste undvikas.

Att se till att Grekland klarar nästa avbetalning och slipper gå i statskonkurs efter helgen är den enkla uppgiften. Den stora frågan därefter är hur Greklands, men också andra skuldtyngda EU-länders, ekonomi ska hanteras i ett längre perspektiv. EU-ledarna måste försöka balansera trycket exakt rätt så att Grekland inte tillåts komma undan med den ansvarslösa finanspolitik som landet fört under många år, och som vänsterradikala regeringspartiet Syriza vann valet på att fortsätta. Men EU vill samtidigt inte pressa så hårt att Grekland går i konkurs, eller – ännu värre – ge Kina eller Ryssland chansen att kliva in som alternativa finansiärer. Ett sådant scenario skulle splittra ett enat EU, och den store vinnaren i en sådan slutscen skulle heta Vladimir Putin.

Om EU lyckas med att långsiktigt hålla samman europrojektet är en annan fråga. Gideon Rachman skriver i Financial Times att oavsett hur den akuta krisen slutar så är det möjligt att alla vägar ändå leder till samma mål, nämligen eurons sammanbrott. Även om parterna i sista ögonblicket lyckas få till en uppgörelse som kan baxas igenom den tyska förbundsdagen och andra nationella parlament, kvarstår problemet med den enorma grekiska statsskulden och en fortsatt mycket svag grekisk ekonomi. Det är oundvikligt att nya akuta kriser uppstår, och hur dessa ska hanteras är mycket oklart. Rachman pekar på att alla historiska valutor som inte upprätthållits av en nationalstat till slut har kollapsat.

Euron står i dag inför en utmaning som det är högst oklart om EU reder ut. Den lösning som skulle kunna bevara euron är en ännu starkare centralstyrning av EU:s ekonomi och arbete. Motståndet mot en sådan väg är dock mycket starkt över Europa.

Så även om Grekland med ett nödrop skulle klara språnget in i juli månad utan att göra statsbankrutt, kvarstår den större problematiken. I den antika myten om Europa och tjuren förvandlade guden Zeus sig till en tjur och rövade bort prinsessan Europa. Den stora frågan är om EU år 2015 klarar att vända på situationen så att Europa i stället förmår ta den grekiska tjuren vid hornen och klara hem eurosamarbetet.

Per Ewert
ledarsidan@varldenidag.se 

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00