Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Per Ewert: Hur många står emot Isis agenda?

Opinion · Publicerad 00:01, 9 jul 2014

När den extremistiska islamistgruppen Isis den 29 juni utropade sig som kalifat utökade de drastiskt sina maktanspråk. Deras krav på underkastelse gäller nu långt mer än enbart makthavare och invånare i Syrien och Irak.
För att förstå Isis nya ambitioner behövs ett historiskt perspektiv. Att vara kalif innebär att vara profeten Muhammeds ställföreträdare. Från Muhammeds död och fram tills den siste sultanen och det muslimska kalifatet störtades på 1920-talet, var kalifen den som gjorde anspråk på att vara den samlande ledaren för alla världens sunnimuslimer. När Isis nu har utropat ett nytt kalifat under sin nyutnämnde kalif Abu Bakr al-Baghdadi skickar man en provocerande stark signal till samtliga sunni-, shiamuslimer och världens övriga invånare. Den förste kalifen efter Muhammeds död hette just Abu Bakr, och den nyutnämnde kalifen har nu anmodat alla världens muslimer att underkasta sig honom. Men inte bara det; i förra veckan uttalade han dessutom att jihad – det heliga kriget – är den främsta gärning en muslim kan utföra nu under ramadan. Mer ordagrant förklarade han: "Om ni håller fast kommer ni att besegra Rom och äga världen, om Allah vill."

Isis har med förskräckande tydlighet visat att deras ambitioner inte bara är ord. De grymheter som Isis utfört mot kristna och andra civila som inte accepterar deras version av islam är så ohyggliga att ord knappast kan beskriva dem. För att ingjuta ytterligare skräck filmar Isis och visar öppet upp sin grymhet, med metoder som bortrövande av barn, tvångskonverteringar, tvångsäktenskap, avskurna halsar och korsfästelser. Korsfästelser – år 2014!
I Sverige har på senare tid kyrkklockor använts som varning för politisk propaganda. Härom veckan ringde den kristna irakiska staden Karakosh i alla klockor på en gång. Larmet gällde då akut livsfara, då Isis var i antågande. I Iraks näst största stad Mosul har däremot inga kyrkklockor alls ringt de senaste söndagarna. För första gången på 1 600 år har inga gudstjänster firats i staden, sedan stadens sista kristna till slut flytt i panik när Isis intog staden.

Samtidigt som Isis hela tiden växer i ekonomiskt och militärt inflytande, tycks övriga världen och FN sakna tillräckliga verktyg för att stoppa gruppen. Kristna assyrier och andra bedriver nu ett intensivt lobbyarbete för att förmå världen att stoppa den pågående systematiska etnoreligiösa rensning, knappast kan benämnas som annat än ett brott mot mänskligheten.
Som perspektiv kan vi påminna oss att när någon i kristendomens utmarker utför något slags provokation drabbar kritiken ofta hela kristenheten, och kristna ledare kallas ut för att ta avstånd. Det som sker just nu är att militanta muslimer som al-Qaida och Hamas av interna skäl går emot Isis. Under de gångna veckorna har det dock varit underligt tyst från de större muslimska organisationerna i Sverige. De mål och medel som Isis öppet förkunnar väcker flera frågor till den stora gruppen svenska muslimer:
Representerar Isis den sanna versionen av islam? Hur ställer muslimer i Sverige sig till Isis mål att äga världen och till deras krav på underkastelse under deras nye kalif?

Ingen vill väl tro att muslimer i Sverige skulle stå bakom Isis enorma grymheter. Minns dock att det enda som behövs för att ondskan ska segra i världen är att goda människor inte gör någonting. Och så länge Isis inte möter ett unisont motstånd inom den egna gruppen, finns en stor farhåga att de ohotat kan fortsätta sin bloddränkta väg mot sitt tänkta islamistiska slutmål.

Per Ewert
ledarsidan@varldenidag.se

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...