Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Nutidens antisemitism

Opinion · Publicerad 00:00, 21 jan 2013

Antisemitismen är världens äldsta kända fördom och har en förmåga att omvandla sig allt efter behov och tidsanda. Begreppet myntades 1879 av tysken Wilhelm Marr, för att ge en vetenskaplig klang åt begreppet. I Sverige finns bevisligen antisemitism, men få kallar sig för antisemiter, och få känner igen den även när judehatet är tydligt. Numera är det främst den judiska staten Israel som används som förevändning för att attackera judar och judendom, eller förklara eller försvara fysiska attacker i Sverige mot judar.

Men religiösa argument från hebreiska Bibeln (GT) används flitigt i attackerna mot judendomen och Israel, även av sekulära. Så gjorde Hans Furuhagen i sin bok Bibeln och arkeologerna (2010), där han påstår att judendomen uppstod ur israeliternas opposition mot en upplevd fiende; filistéerna. Han hävdar att främlingshatet är judendomens källa. Vad han bortser ifrån är det många gånger upprepade påbudet i Bibeln: "Främlingen som bor hos eder skall räknas såsom en inföding bland eder, du skall älska honom såsom dig själv; ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är HERREN, eder Gud."

Furuhagens bok fick lyriska recensioner i DN. Jonas Thente skrev "Det israeliska (sic) prästerskapet levde gott på den legitimitet i historien som de själva ljög och skarvade ihop. Men de kunde berätta en bra story. Så bra att många moderna människor fortfarande tror att den är alldeles sann."
Bengt Westerberg, huvudsekreterare i den statliga utredningen Främlingsfienden inom oss (SOU 2012:74), använde sig ordagrant av Furuhagens bok, men går längre genom att använda judendomen som ursprungsexemplet på främlingsfientlighet. Detta fastställs med hjälp av Furuhagen, som varken är bibelexegetiker eller arkeolog.

Även förre toppdiplomaten Ingmar Karlsson använder sig av Bibeln för att svartmåla sionismen, i den av Kulturrådet stödda och av Natur och Kultur prisbelönta Bruden är vacker men har en annan man – sionismen vid vägs ände (2012). Boken är en nidskrift. De bibelverser Karlsson citerar, ingår i standardarsenalen av bibelställen som används på antisemitiska hemsidor för att bevisa att judar alltid har varit onda, och att samma ondska kännetecknar sionismen och staten Israel. Karlsson gör inga försök att balansera citaten med de otaliga bibelställen som påbjuder att älska främlingen. Troligen för att det inte skulle passa syftet med boken.

Trots förekomsten av dödsstraff i Gamla testamentet, hade judarna i praktiken avskaffat dödsstraffet redan före Jesu tid. Enligt Talmud "räckte det med en enda dödsdom på sjuttio år för att man skulle ropa 'Mördare!' efter domarna." En utbredd judisk tradition hävdar att dessa texter ägde tillämpning en gång i en alldeles speciell historisk situation. Andra skulle hävda att det handlar om ett bildspråk – kampen mot Amalek som vill utrota Guds folk. Det blir alltså snarare en bild för kampen mellan ont och gott.
Om personer från den svenska eliten svartmålar judar, judendomen och/eller Israel, utan att drabbas av någon nämnvärd kritik – utan tvärtom hyllas – är det inte märkligt att andra följer efter.

Lisa Abramowicz
generalsekre­terare för Svensk Israel-information

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...