HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Lukas Berggren: Öppna hjärtan och en fast hand

Opinion · Publicerad 00:01, 11 sep 2015

Det pågår ett verbalt skyttegravskrig i vårt land. Uppmärksamheten kring flyktingströmmarna till Europa har gett bränsle åt den svenska debatten. Helt plötsligt tydliggörs de extrema positionerna. Både till höger och vänster.

Gunilla Schmidt, som sitter i kommunfullmäktige för Sverige­demo­kraterna i Åstorps kommun, gav i veckan uttryck för sitt sätt att lösa situationen med flyktingar som kommer via Danmark till Sverige. "Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!", skrev hon. Hon är alltså folkvald i en av landets kommuner. Andra är inte lika extrema i sin åtgärdsplan, genom att vilja gå från verbalt till fysiskt kulregn. Men de använder likafullt en retorik som avskräcker. Flyktingar blir parasiter som äventyrar andra svaga gruppers välfärd. Att stoppa invandringen är deras mål, medan metoderna varierar.

De verbala kulorna (eller kanske gatstenarna?) viner även från det vänstra skyttevärnet. På Twitter och i andra sociala medier är det värst. Både vänstern och en del förmenta liberaler verkar ägna sig åt att etikettera och smutskasta dem som över huvud taget lyfter relevanta frågor kring migration och integration. Borgerliga ledarskribenter på både Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Expressen verkar vara särskilt intressanta att attackera. Ibland insinueras det, ibland sägs det rätt ut; att de är rasister, eller åtminstone smygrasister. I den vänstra skyttegraven är varje invändning mot den förda migrations- och integrationspolitiken att betrakta som en "normalisering" av rasism.

Så antingen ska alla flyktingar stängas ute. Eller också får migrations- och integrationspolitiken, och vissa av dess konsekvenser, alls inte ifrågasättas. Landet lagom har blivit synnerligen extremt. Aldrig förr har väl behovet av en gyllene medelväg varit större. Och då inte i form av en blandning av kulsprutehöger och gatstensvänster. Vi får glömma dem. Men folket. Det folk som vill öppna sina hjärtan för flyende människor i nöd. Men som också vill se en fast hand mot extremism, terrorism, hedersförtryck, antisemitism och krafter som hotar vår demokrati. Att vi öppnar våra hjärtan förutsätter ju inte att vi stänger våra hjärnor.

En del människor vågar inte öppna sina hjärtan för att de saknar den fasta handen. Andra vågar inte tro på en fast hand mot extremism i rädsla för att det ska slå mot svaga och utsatta människor på flykt. Rädslan för det extrema – i det andra diket – gör att många inte vågar tro på en väg framåt.

Men det finns en väg. Det är klart att det finns en väg. Det är det politiska ledarskapet som tillsammans måste finna vägen, staka ut den och motivera folket att vandra på den. Det finns en väg som förenar det öppna hjärtat för människor på flykt med den fasta handen mot extremism. Som kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Alternativet är ett fortsatt storskaligt skyttegravskrig och ideliga dikeskörningar. Ett sådant krig gagnar inte någon, allra minst den människa som är på flykt. Tvärtom verkar ordkriget passiviserande, när behovet av politisk handling är enormt. Missnöjet riskerar att gro, ord riskerar att övergå i handling.

Vi har alla ett ansvar i att markera mot det extrema, åt båda håll. Vi behöver kraftfullt markera mot rasism och främlingsfientlighet. Men vi behöver också värna om ett öppet debattklimat, där vi inte tillåter att öppna och ärliga invändningar (och ibland oro) okritiskt stämplas som rasism. Det finns en väg, som förenar det öppna hjärtat med den fasta handen. Låt oss vandra på den.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...