Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Lukas Berggren: När familjer är olydiga mot politiker

Opinion · Publicerad 00:01, 29 sep 2014

Politiker, inte minst på vänsterkanten, verkar hysa ett besynnerligt intresse för hur andra vuxna människor väljer att uppfostra sina barn. Exemplen där politiker försöker kringskära familjers frihet är många. Man vill styra vem av föräldrarna som är hemma, man vill bestämma vilken barnomsorgsform de ska välja och man vill fatta beslut om vilken skola de väljer. För att nämna något.

Föräldraförsäkringen har varit ett prioriterat område för statlig styrning de senaste åren. Verktygen för att styra skiljer sig aningen åt, men styras ska det minsann, både från höger och vänster. De som är mer renläriga i sin styrideologi (läs: socialistiska) använder piskan. Där är kvotering det frälsande redskap som ska få bukt med olydiga och uppstudsiga föräldrar, som inte vill fatta "rätt" beslut. De mest ortodoxa, som Vänsterpartiet, vill bestämma helt och hållet. Föräldrar ska dela 50-50, punkt slut. Om det så ska till bröstpump för att lösa amningsproblematiken.

Andra politiker är mer försiktiga i sin socialistiska profil. En socialistisk politik rimmar ju förstås illa med en liberal etikett, så det får man ändå ha viss förståelse för. Där talas det i stället om att "tredela" föräldraförsäkringen "till att börja med". En till mamma, en till pappa och en som föräldrarna själva får besluta om. Lite mer generöst ändå. Så kan man sedan tillsätta en utredning som undersöker om föräldrarna har fattat vinken. För annars hotar man minsann med ännu mer styrning.

Sedan finns det ytterligare andra politiker, de som föredrar moroten. Då heter den politiska lösningen i stället jämställdhetsbonus. Då kvoterar man inte föräldraförsäkringen, men de som delar precis så som politikerna vill får lite extrapengar. Som ett litet tack för att de varit lydiga mot den allvetande Staten.

Gemensamt för alla dessa styrmän och styrkvinnor är att de ursäktar sin klåfingrighet med något överordnat politiskt mål. Problemet är således inte det enskilda fallet, säger man. Nej, problemet är att familjerna förstör för politikerna. "Jämställdheten drabbas om mammor stannar hemma längre än papporna med sina barn". "Ekonomin i förskolan drabbas om inte alla sätter sina barn i förskolan". "Segregeringen ökar om inte alla barn går i kommunala skolor". Så låter det. Utgångspunkten är alltså inte att ge familjer bästa möjliga förutsättningar att fatta sina egna beslut, utan familjer blir medel för styrideologernas politiska mål.

Nu har en studie från Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, en utredning som regeringen tillsatt, konstaterat att föräldrar – och i synnerhet mammor – är hemma längre med sina barn än de får ersättning för. Föräldrar väljer alltså att ta ut en mindre ersättning per månad, för att på det sättet kunna vara hemma längre med sina små barn. Hur reagerar styrpolitikerna då på detta? Ett sätt att reagera hade ju varit att man konstaterar att föräldrar verkar vilja vara hemma längre med sina barn och att politikerna därför borde skapa lösningar som underlättar för detta. Men icke. Nej, för nu fattar ju föräldrar beslut som strider mot överideologin. Sådant kan inte tolereras.

Så den S-märkta utredaren – Anna Hedborg – konstaterar krasst: "Man kan ställa sig frågan om det är statens uppgift att ha så flexibla regler att de skapar normer som motverkar jämställdhet". Morötter är för fegisar och inte ens piskor verkar fungera på olydiga föräldrar, så varför inte testa yxa och motorsåg liksom? Den överordnade ideologin är uppenbarligen viktigare än allt annat. Så när föräldrar frivilligt väljer att sänka sin levnadsstandard för att kunna vara hemma med sina barn, så beskrivs det som ett problem som ska motarbetas. Mammor ska inte frivilligt kunna vara hemma med sina barn, för det sabbar jämställdheten. De ska med tvång drivas ut på arbetsmarknaden (dessutom i tider där många andra är arbetslösa), så att barnen – så tidigt som möjligt – kan fostras av statligt sanktionerade pedagoger. Det luktar socialism och kommunism lång väg.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren

 

Läs även:
Kan bli svårare att vara hemma med barn – även utan ersättning

”Låter som gammaldags kommunistiska metoder”

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier