På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Den senaste tiden har Jerusalem drabbats av flera terrorattacker utförda av ensklida palestinska terrorister. På bilden syns platsen där en terrorist körde sin bil in i en folksamling vid en busstation och bland annat dödade en tre månader gammal bebis. Foto: AP / TT

Lukas Berggren: Moraliskt och ekonomiskt stöd till terrorhyllningar

Opinion · Publicerad 00:00, 18 nov 2014

För tre veckor sedan kom jag till Jerusalem. Jag anlände morgonen efter att Yehuda Glick, en judisk rabbi, hade skjutits av en terrorist. Ledande representanter för Hamas hyllade mordförsöket. Dådet skedde precis bakom det hotell jag checkade in på, i västra Jerusalem. Närvaron av polis och militär var påtaglig dagen efter. En slags sorgens sordin låg över hela staden. Tempelberget stängdes av säkerhetsskäl ned för alla, även för muslimer. Något som palestiniernas ledare, Mahmoud Abbas, valde att kalla för en "krigsförklaring".

Nu har ett nytt terrorattentat inträffat i Jerusalem. I morse attackerade två män – beväpnade med yxor och pistoler – människor under morgonbönen i en synagoga i västra Jerusalem. Fyra personer – alla rabbiner – dödades. Åtta personer skadades. Många terrordåd har tidigare skett i östra Jerusalem, vilket har gett israelisk polis större möjligheter att kontrollera situationen. Nu letar sig terrordåden in i judiska bostadsområden, till och med in bland bedjande människor i synagogor. Våldet riktas dessutom mot det andliga ledarskapet, mot rabbinerna.

Vilka är då reaktionerna från det palestinska ledarskapet? Hamas beskriver attacken som "en högkvalitativ hämndaktion" för den palestinske busschaufför som nyligen (enligt obduktion) hängde sig, men som Hamas menar blev avrättad av israeler. Nu efterlyser organisationen därför fler hämndattacker. En företrädare för Hamas beskriver attacken som "heroisk" och kallar gärningsmännen för "hjältar".

Den palestinske ledaren Mahmoud Abbas fördömer officiellt attacken, men låter enligt Sveriges Radio också meddela att "Israel måste avbryta sina provokationer mot palestinier". Under ytan finns det emellertid en hel del andra reaktioner, även från ledande palestinier på Västbanken. Journalisten Paul Widen delger en del av reaktionerna på sin blogg (paulwiden.se). "Tawfik Tirawi, som sitter i Fatah-partiets centralkommitté, sa i ett uttalande att dådet var 'ett palestinskt svar på Israels brott mot det palestinska folket och mot de heliga platserna i Jerusalem'. Palestinsk tv och sociala medier sprider bilder på palestinier på Västbanken och i Gaza som delar ut godis 'i glädje över Jerusalem'."

Paul Widén refererar även till en del tidigare uttalande från palestinska ledare. "Jerusalem behöver blod för att renas från judar", lät en representant för Fatah meddela så sent som den 7 november. Mahmoud al-Habbash, den palestinska myndighetens främste sharialagsdomare och rådgivare till Mahmoud Abbas, uttryckte följande den 5 november: "För det första, tillåt mig att säga att vi kysser varje panna, varje hand och varje fot som utkämpar religiöst krig vid al-Aksa-moskén och i Jerusalem". Han meddelade även att ledarskapet är med dem som utför dessa dåd.

Dagen efter dådet mot Yehuda Glick, samma dag som palestiniernas ledare kallade stängningen av Tempelberget för en krigsförklaring, erkände vår regering "staten Palestina". Samtidigt antog regeringen en ny biståndsstrategi "med kraftigt ökat stöd till palestinskt statsbyggande". Ekonomiskt stöd till att bygga den stat man redan erkänt alltså. Och till de ledare som ska bygga staten. "Det bilaterala biståndet till Palestina ökar med 500 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor den kommande femårsperioden, utöver Sveriges omfattande humanitära bidrag", meddelades på regeringens hemsida.

Sverige ger alltså sitt moraliska och ekonomiska stöd till det palestinska statsbygget. Erkännandet ger förstås råg i ryggen till de palestinska ledarna, både i Gaza och på Västbanken. Sverige står med dem. Borde det inte vara besvärande för utrikesminister Margot Wallström och den svenska regeringen att ge sitt moraliska och ekonomiska stöd till ett ledarskap som fäller den här typen av uttalanden?

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier