När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Lukas Berggren: Kan du be tre minuter för Ukraina?

Opinion · Publicerad 00:00, 5 mar 2014

Ingen av oss är oberörd inför det som just nu sker på Krimhalvön och i Ukraina. Att Ryssland invaderar ett annat europeiskt land markerar ett tydligt trendbrott i vår tid. Det är historiskt, i negativ mening. Många gör nu – med rätta – säkerhetspolitiska analyser av det som sker och förslagen om vad som bör göras avlöser varandra. För svenskt vidkommande diskuteras vår försvarsförmåga, eller snarare brist på försvarsförmåga. När Putin börjar skramla med sin alltmer tilltagande vapenarsenal väcks frågorna förstås till liv. En av frågorna är: Kan vi försvara det strategiskt viktiga Gotland, och i så fall – hur många minuter eller timmar? Bör vi överväga ett svenskt Natomedlemskap? Det här är förstås viktiga frågor. Det är angeläget att försvarsdebatten förs och att både Sverige och vår omvärld drar säkerhetspolitiska lärdomar av detta, som för bara någon vecka sedan skulle ha varit otänkbart.

Men låt oss, bara för ett ögonblick, lägga försvarspolitiken åt sidan. Som kristna har vi en unik möjlighet i bönen. Vi har möjlighet att forma andliga försvarsstrategier och mobilisera våra arméer i bön. Bönen är nämligen ett andligt vapen. Vi behöver inte ställa bönen i kontrast mot ett fysiskt, militärt försvar. Som kristna kan vi säkert ha olika synpunkter på hur stora försvarsanslagen bör vara och hur omvärlden bör reagera mot Putin.

Men nu är tid att agera samfällt i bön. För faktum är att Gud har gett oss makt att påverka hela världsskeenden genom bönen. Bön kan förändra ledares sinnen. Bön kan göra att den där kulan aldrig avlossas. Kulan, som annars kunde ha varit den tändande gnistan för den stora katastrofen. Bön kan göra att något lands ledare säger de där förlösande orden, som gör att hela situationen förändras och knutarna löses upp. Bön kan göra att händer räcks i försoning. "Mycket mäktig och verksam är en rättfärdig människas bön.", säger Jakobs brev 5:16. Bönen är både mäktig och verksam. Stora saker kan alltså ske när vi ber.

I dag inleds den fyrtio dagar långa fastan. Vad kan då vara mer angeläget än att be för händelseutvecklingen i Ukraina? Vi på Världen idag gör nu gemensam sak med Sverigebönen och Svenska evangeliska alliansen och uppmuntrar till förbön för den alarmerande situationen. Vi kan med fördel engagera oss i det politiska samtalet och följa utvecklingen, men vi bör framför allt be. I bönekammaren påverkar vi utvecklingen till det bättre.

Vi vill därför uppmuntra alla kristna att be tre minuter varje dag – till exempel mellan 12.00–12.03 – för händelserna i Ukraina. Vad förslår tre minuter? tänker kanske du. Men faktum är att om bara Världen idags alla läsare bad tre minuter varje dag under fyrtio dagar, skulle vi tillsammans ha bett i minst 40 000 timmar! Tillsammans kan vi be minst 1 000 timmar om dagen. För den som tror på bön är en sådan tanke inspirerande. Det visar också styrkan i när Kristi kropp kommer samman för ett gemensamt syfte. Låt oss be för Ukraina, för Ryssland, för Putin, för baptistpastorn Oleksandr Turchynov som nu är tillförordnad president i Ukraina, för Sveriges och Europas gränser. Låt oss be att Gud beskyddar människor och låter världens alla ledare fatta kloka beslut.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier