I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Lukas Berggren: Jag tänker be för Jimmie

Opinion · Publicerad 00:01, 2 nov 2015

Det är inte varje dag en svensk partiledare uppmanar till bön. Men häromdagen hände det. I ett inlägg på Facebook berättade Jimmie Åkesson (SD) att han tänkte be för Sverige under Allhelgonahelgen. Han delade en länk med Simon Ådahls låt – "Jag tänker be för Sverige" – och berättade att han hade lyssnat mycket på just den låten den senaste veckan. Och han fortsatte:

"Även om jag, till skillnad från Ådahl, inte betraktar mig som troende i någon traditionell mening går texten som en projektil rakt in i hjärtat. Nu känns den mer aktuell än någonsin, trots att den har ett tiotal år på nacken. Jag brottas med tankar på om det ändå inte bara är bön som återstår i allt elände."
I normalfallet skulle kristna ha jublat om en partiledare hade uppmanat till bön. "Stenarna ropar", hade vi nog sagt till varandra, för att sedan konstatera att vi som kristna måste ta vårt ansvar i bön. Sedan hade vi förmodligen delat budskapet i alla möjliga sammanhang. Och inte minst – vi hade bett för vårt land. Men nu var det fel partiledare som kom med uppmaningen. Så jublet kom av sig och det blev debatt i stället. "Var detta bara ett finurligt sätt att flörta med kristna väljare?", frågar sig några. "Han kidnappar en kristen låt för sina politiska syften", menar andra.

Och visst, det kanske bara är politisk taktik, vad vet jag? Men vad vet någon? Utom Jimmie Åkesson och Gud. Men vi får väl utgå från att varje person menar vad den säger, tills motsatsen är bevisad. Så gör vi ju alltid annars.

Vi behöver inte dela Jimmie Åkessons politiska analys av vad "allt elände" är. Vi behöver inte ge veto till Åkesson i tolkningen av vad texten menar med att något har hänt med Sverige. Och vi behöver inte sympatisera med SD:s politiska lösningar, som alltför ofta landar i att invandrare är problemet. Om detta kan, och bör, vi förstås sakligt debattera. Men om en person som beskriver sig som icke troende berättar att en kristen sångtext går "som en projektil rakt in i hjärtat", borde väl kristna av skiftande politiska uppfattningar glädjas, eller? Om en partiledare offentligt berättar att han "brottas med tankar på om det ändå inte bara är bön som återstår", så borde vi kanske snarare vägleda den som brottas, än debattera vederbörandes syften.

Är det inte sorgligt om blotta lukten av sverigedemokrat blir så jobbig för oss att vi inte kan glädjas över en människas önskan att be? Att en rövare på ett kors kan komma i kontakt med Gud kan vi hantera, men en sverigedemokrat? Nej, där går gränsen. Och på tal om gränser. Det är just SD:s gränsdragningar mot människor som många av oss reagerar på. Att de verkar göra skillnad på människor av olika ursprung. Då är det väl extra tragiskt om vi som kristna gör skillnad på människor inför Gud. Evangeliet överbryggar nationsgränser, men evangeliet överbryggar även politiska gränser. Låt oss ta sakdebatten, men avhålla oss ifrån att politisera människors längtan att be. Vilka signaler skickar vi annars till andra människor med en längtan att be? Vilka partibeteckningar krävs för att böner till Gud ska vara godkända?

Så några ord till dig Jimmie Åkesson, om du läser det här. Gud älskar dig och Jesus har gett sitt liv för dig på korset. Han tar emot dig med öppna armar när du kommer till honom i bön. Jag vet inte vad du har upplevt under den gångna helgen, när du har bett. Du skriver i din text: "Jag tänker att bön kanske är lönlöst, vad vet jag? Men det kan knappast skada, och det kostar mig inget." Bön är aldrig lönlöst. Bibeln säger att när vi närmar oss Gud, så ska han närma sig oss. Han vill komma dig nära och ge dig av sin frid. En frid som den här världen inte kan ge. Så sluta inte att be. Gud gör inte skillnad på människor, vare sig det gäller etnicitet och nationalitet, eller politiska uppfattningar. Gud älskar alla människor och vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen. Så jag tänker be för dig, Jimmie!

Och till er alla: Som kristna är vi kallade att be för alla i ledande ställning. Jag tänker be för Jimmie, be med mig. Precis som vi ber för Stefan, Anna, Jan, Annie, Ebba, Åsa, Gustav och Jonas. De lär behöva våra förböner i en utmanande tid.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren
ledarsidan@varldenidag.se

MSB: Ökad brandrisk i vinter när ovana eldar

Kaminer. I vinter väntas fler personer än vanligt elda för uppvärmning till följd av elkrisen. Myndigheterna... torsdag 8/12 04:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00