De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Lukas Berggren: ”Det goda hatet” mot Marcus Birro

Opinion · Publicerad 17:06, 11 nov 2014

En tweet räckte. För att dra igång en storm av hat mot Marcus Birro. Vad var det då han skrev? "Köper inte snacket om att 'religioner' är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta." Låt oss lämna sanningshalten i tweeten därhän, även om jag menar att han har rätt. Men frågan är större än så. Även om han skulle ha skrivit något som inte stämmer med fakta är reaktionerna obegripliga. I sitt hat och i sina hot.

På nyheter24.se skriver en debattör, som för övrigt jobbar på RFSL, följande, efter att först ha tagit avstånd från dödshoten: "Men eftersom du varken är homosexuell, transperson, rasifierad eller en del av en minoritet alls, börjar jag känna att du ska knipa igen". Marcus Birro har uppenbarligen sig själv att skylla, enligt debattören. Dödshot är alltså inte okej, men hur är det med andra hot och allehanda hat? Inlägget fortsätter med: "Du har nämligen ett val. Du skulle kunna skärpa dig och sluta häva ur dig den skit du gör, så lovar jag att saker skulle bli bättre."

Det finns alltså en lösning på problemet. Lösningen enligt debattören heter att Marcus Birro är tyst med sina åsikter. Kniper igen. Marcus Birro tillhör dessutom fel grupp (eller i alla fall inte rätt grupp) för att ha synpunkter på att han möter näthat. Precis så ser retoriken bland "de goda hatarna" ut. Hat är legitimt, så länge det riktas mot den vita, medelålders, heterosexuella mannen. Den som saknar möjlighet att spela ut rätt minoritetskort.

Retoriken avslöjar dem. De som säger sig kämpa för alla människors lika värde, kämpar i själva verket för vissa gruppers rättigheter. Det är två olika saker. Men då blir det rätt att "hata uppåt", mot de som inte tillhör rätt minoritet. Tillhör man fel grupp är man rättslös. Retoriken om det goda hatet underminerar principen om alla människors lika värde och förstör den fria åsiktsbildningen, som är grunden för hela vår demokrati. Hatet mot Marcus Birro är därför ett uttryck för att vi har demokratiska problem.


Lukas Berggren
Chefredaktör
ledarsidan@varldenidag.se

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...