HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Lukas Berggren: Den feministiska agendan behöver synas

Opinion · Publicerad 00:01, 18 jun 2014

Feministiskt initiativ var den stora raketen i EU-valet. Valresultatet landade på 5,3 procent. Nu laddar Gudrun Schyman och hennes feministiska kamrater om inför höstens riksdagsval. En starkt bidragande orsak till den exceptionella ökningen var den fullständigt okritiska mediegranskningen. Gulliga beskrivningar av homepartyn och påhejande rubriker i takt med ökande opinionssiffror passade förstås perfekt in i feministernas valstrategi. Samma opinionssiffror som för Centerpartiet och Kristdemokraterna beskrevs som "katastrof" omnämndes mer som "succé" i fallet Feministiskt initiativ. Ibland är skillnaden mellan katastrof och succé tydligen obefintlig.

Rebecca Weidmo Uvell bemödade sig med att läsa igenom Fi:s partiprogram och skrev sedan en lika välkommen som välbehövlig artikel på SVT Opinion (28/4). I den lyfte hon fram några av de förslag som media "glömde" fråga Fi närmare om. För ja, Fi vill verkligen få väljarna att "rösta bort rasisterna" genom att "rösta in feministerna". Men Fi vill också annat. Man vill till exempel avskaffa försvaret. Genusvetenskap och hbtq-aktivism är i Fi:s värld bättre redskap för att lösa konflikter. Man vill att alla barn ska få gå helt obegränsat i förskola, som dessutom ska vara helt gratis. Alla förskolor ska dessutom åläggas att servera veganmat. Partiprogrammet fortsätter med krav på sex timmars arbetsdag och helt fri invandring.

Nog bör vi bemöta även Fi med respekt, eftersom de nu ändå kandiderar till riksdagen och gör anspråk på politisk makt. Men de gör det inte lätt för oss. Expressen lät nationalekonomen Stefan Fölster göra en beräkning på vad Fi:s förslag skulle kosta, i skattehöjningar eller minskade utgifter. Enbart förslaget om sex timmars arbetsdag skulle tvinga ner de offentliga utgifterna med minst 252 miljarder kronor. Det var ett av förslagen. Fi:s partiprogram tar inte upp frågan om finansiering. Och det är nog ganska smart av Fi:s valstrateger. Gudrun Schyman fick ändå frågan av Expressen. Hon hade förstås svar på tal. "Vi kan inte ha pengarna i högsätet. Man får inte vara så fyrkantig". Hon fortsatte: "Vi håller på att få en debatt där man inte får öppna munnen utan att det kommer ut ett kvitto först. Det är absurt att man inte får prata visioner och idéer." Jo, Gudrun Schyman man får prata både visioner och idéer. Men seriösa partier brukar också ha en tanke på att få ihop debet och kredit.

Ovanstående förslag skulle kunna sorteras under kategorin ogenomtänkta och naiva. Men det finns också en annan kategori av Fi:s förslag. En kategori som undgått all form av granskning. I dagens tidning har vi en större intervju med Fi:s talesperson Gudrun Schyman och riksdagskandidaten Linnea Bruno om bland annat familjepolitik, religionsfrihet, kristna friskolor och människovärde. För den som tycker att sådana frågor är viktiga är intervjun intressant och klargörande.

Fi berättar bland annat att man inte tycker att biologiskt föräldraskap är "så himla relevant". Biologiskt kön är över huvud taget inte viktigt för Fi. På kort sikt vill man införa ett tredje kön. Men på längre sikt vill man avskaffa det juridiska könet. I Fi:s värld verkar kön enbart vara en social konstruktion, format i valet mellan lastbilar eller Barbiedockor på förskolan. Då finns inte plats för biologi eller juridik. Det som är biologiskt uppenbart försöker Fi dölja i egna, verklighetsfrånvända sociala teorier.
I familjen är mamma och pappa oviktigt för Fi. Den obegränsade stjärnfamiljen (bestående av både män och kvinnor, i både singular och plural) ska ersätta den föråldrade kärnfamiljen. Fi är varma anhängare av tanken på assisterad befruktning av ensamstående. Papporna ska enligt Fi vara anonyma om de donerar spermier till ensamstående. På så vis vill de lagstifta bort barnens rätt till sin pappa, eller ens vetskap om sin pappa. Så går det när man inte tycker att pappan är "så himla relevant". Men om pappan är relevant för barnet bemödar man sig inte om att fråga.

Religiösa friskolor passar enligt Fi inte ihop med "ett modernt, sekulariserat samhälle". Föräldrars rätt att välja utbildning i överensstämmelse med sin religiösa övertygelse (som stadgas som mänsklig rättighet i Europakonventionen) viftas lättvindigt undan. Religion bör nämligen vara en strikt privatsak, om Fi får bestämma. Abort däremot, som inte någonstans stadgas som en mänsklig rättighet, betecknas som en mänsklig rättighet av Fi.

Feministiskt initiativ kan, om olyckan skulle vara framme, efter höstens val bli ett vågmästarparti i riksdagen. Då är det bra att känna till att de inte bara är "mot rasism" och "för feminism". De är även ett parti med såväl extrema som ofinansierade förslag.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...