HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Lukas Berggren: Betona den kristna värdegrunden, Ebba!

Opinion · Publicerad 00:01, 24 apr 2015

I morgon lördag väljer Krist­demokraterna ny partiledare, nytt presidium och ny partistyrelse. Situationen är unik, med tanke på att samtliga ledamöter i partistyrelsen har ställt sina platser till förfogande. Det finns alltså en möjlighet för de krist­demokratiska ombuden att forma ett helt nytt lag, som i sin tur kan forma en politik, som kan attrahera väljarna.

Behovet av det sistnämnda – att attrahera väljarna – är stort för KD. Valresultaten för Kristdemokraterna har dalat sedan 1998. Då, när Alf Svensson blev närmast en landsfader för svenska folket och höll brandtal om behovet av kristen etik och moral, fick partiet 11,8 procent i riksdagsvalet. KD blev större än både Centerpartiet och Folkpartiet – tillsammans.

Detta bör ställas i relation till det senaste valresultatet. 2014 fick partiet endast 4,5 procent och var mindre än både C och FP – var för sig. I varje riksdagsval sedan 1998 har KD minskat, steg för steg. Krismedvetenheten borde rimligen vara stor. Bara mellan 2010 och 2014 gick partiet från 5,6 till 4,5 procent och tappade 20 procent av sina väljare. Ett sådant förlustval till, och KD hamnar utanför riksdagen.

Det är intressant att jämföra KD:s val­resultat med hur väl partiet lyckas nå de väljare som brukar gå på gudstjänst. Fritt översatt: de aktivt kristna. Svt:s stora vallokalsundersökning – Valu – tillhandahåller sådan information. Frågan som ställs är: "Hur ofta brukar Du gå till gudstjänst eller på möte i någon kyrka/religiöst samfund?". I valet 1998 uppgav hela 37 procent av de som gick på gudstjänst "minst en gång i månaden" att de röstade på KD. På andra plats bland de frekventa gudstjänstbesökarna hamnade Socialdemokraterna, som attraherade 21 procent av gruppen. KD var således överlägset största parti bland gudstjänstbesökarna i valet 1998.
I det senaste valet var situationen en helt annan. Nu röstade endast 24 procent av de som gick på gudstjänst "minst en gång i månaden" på KD, medan 26 procent av samma väljargrupp röstade på S. KD var inte längre största parti bland gudstjänstbesökarna.

Två trender är tydliga. Dels att KD har minskat sitt väljarstöd i varje riksdagsval sedan 1998. Dels att KD attraherar en allt mindre andel väljare bland de frekventa gudstjänstbesökarna. Finns det möjligen ett samband?

Inte sällan talar KD-företrädare om behovet av att bredda partiet. Och en breddning – i betydelsen att nå fler väljare – är uppenbart nödvändig. Men en breddning – i betydelsen att tona ner den kristna profilen – är lika uppenbart ödesdiger. Alltför ofta framstår "det kristna" och "de kristna" närmast som en belastning för partiet. Analysen verkar gå ut på att man först behöver göra sig av med de gamla väljarna (och företrädarna), för att kunna attrahera de nya väljarna. Men av Valu att döma, tycks sambandet vara det omvända. När KD når de gudstjänstfirande kristna, verkar folket vilja rösta på KD. De kristna värderingarna attraherar nämligen många fler än de frekventa gudstjänstbesökarna.

Kristdemokraternas primära mål bör därför inte vara breddning, utan profilering. Om profilen är tydlig och stark, kommer breddningen som ett brev på posten. Det var den tydliga profilen – att Alf Svensson betonade den kristna etiken – som attraherade de frekventa gudstjänstbesökarna. Och just därför attraherade partiet också folket, väljarna. I takt med att profileringen av kristen etik och moral har avtagit har stödet bland gudstjänstbesökarna minskat, men också stödet i hela väljarkåren.

I morgon väljs Ebba Busch Thor till ny partiledare för Kristdemokraterna. Hon är en ung, frisk fläkt, som är en erkänt duktig debattör med skinn på näsan. Utmaningen för henne består i att profilera partiet genom att lyfta fram den kristna värdegrunden. Då når partiet både gudstjänstbesökare och andra väljare. I den uppgiften får vi önska henne det mest urkristna vi har att tillgå: Guds rika välsignelse.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren
ledarsidan@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...