Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Ljuset lyser i mörkret

Opinion · Publicerad 00:01, 10 apr 2013

Med en mor som är född i Indien och morföräldrar som arbetade på den indiska landsbygden under 40-talet med humanitärt missionsarbete, har jag vuxit upp med en längtan efter att få besöka "the incredible India" och möta det indiska folket. I mina morföräldrars hem fick vi alltid hemlagad, indisk mat och berättelser om alla exotiska föremål från deras vistelse i detta land. Under påskveckan fick jag själv för första gången möta den indiska kulturen och kliva rakt in i Kolkatas vimlande, livliga puls. Vilken explosion av färger, dofter, ljud och intryck Indien är!
Men Kolkatas kontraster blev snabbt påträngande tydliga. Utanför lyxbilsaffär­erna och shoppingcentren sprang de små, hemlösa barnen, iklädda trasor. Med hungriga ögon och vana gester pekandes på munnen med framsträckta tiggarhänder, alltid redo att följa efter oss, vart vi än gick. De sprang fram till taxibilen i varje korsning, klängde sig fast vid fönster­rutorna och sträckte fram sina små händer genom taxibilens nedrullade fönster. Med livet som insats i Kolkatas hänsynslösa trafik sprang de för att förhoppningsvis få fatt i några få rupies. Jag kommer aldrig glömma deras ansikten.

Indien har världens största andel av befolkningen som är barn, över 400 miljoner. Att köpa ett barn i Indien kostar 1 800 indiska rupies, vilket motsvarar ca 225 svenska kronor. En ko kostar 8 800 rupies, cirka 1 100 svenska kronor. Människovärdet har reducerats till ingenting. Att åka genom slummen och se alla barn, mitt i alla sopor, fattigdom, smuts och nöd var överväldigande. Tappra små barn arbetade sida vid sida med mamma för att bära in vatten, sortera sopor och försöka leta rätt på mat. I ett av områdena, som kallas för "the Garbage street", sorterar små barn sopor hela dagarna och tjänar några små ören på att sortera tusentals korkar och plastflaskor från sopbergen. Det var svårt att greppa fattigdomen. Över 35 miljoner barn i åldern 6-14 år går inte i skolan i Indien. Men mitt på "Garbage street" har Birgitta Ekmans fond, Indian Children, startat ett skolprojekt för att undervisa de fattigaste av de fattiga. "De är mycket fattiga", sade en av Indian Childrens medarbetare till oss när de berättade om ett projekt där de små barnen får tandborstar och undervisning i tandhygien. "Familjerna är så fattiga att de inte har råd med en tandborste. Har de råd med en, delas den ofta av hela familjen". För en västerlänning räcker dessa ord för att skapa ett illamående över vårt eget konsum­tionssamhälle och själviskheten vi så ofta är en del av.

Grundaren av Indian Childrens projekt på "Garbage street" berättade att hon fått förakt­fulla kommentarer om slumbarnen på sopgatan. "Men jag älskar mina smuts­iga slumbarn på sopgatan", sade hon med ett leende. Att få besöka Indian Childrens slumskolor i Kolkata och på landsbygden, där den största rekryteringen av barnslavar till fabriker och sexindustrin annars äger rum, var som att se hundratals små ljus tändas i det mörkaste mörker. Ljusen och leendena från de små slumbarnen kommer vara inpräntade i mitt hjärta för alltid.

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...