Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Läran, makten och folket

Opinion · Publicerad 00:00, 21 aug 2013

Ett bibelsammanhang har inte unnat mig någon ro den senaste tiden. Det är från Markus 1:21-37. Jesus har precis kallat ut sina första lärjungar och nu gör de sina första upplevelser med honom.

De kom till Kapernaum, och när det blev sabbat gick han till synagogan och undervisade. Folket häpnade över hans lära, ty han undervisade dem med auktoritet och inte som de skriftlärda. Och se, i deras synagoga fanns nu en man som hade en oren ande, och han skrek: "Vad har vi med dig att göra, Jesus från Nasaret? Har du kommit för att fördärva oss? Jag vet vem du är, du Guds Helige." Men Jesus sade strängt till anden: "Tig och far ut ur honom!" Den orene anden ryckte i mannen och skrek och for ut ur honom. Alla blev förskräckta och frågade varandra: "Vad är detta? En ny lära med sådan makt. Till och med de orena andarna befaller han, och de lyder honom." Och ryktet om honom spred sig genast överallt i hela Galileen.
Så snart de kommit ut ur synagogan, gick de till Simons och Andreas hus tillsammans med Jakob och Johannes. Simons svärmor låg sjuk i feber, och de talade genast med Jesus om henne. Han gick fram, tog hennes hand och reste henne upp. Och febern lämnade henne, och hon betjänade dem.
På kvällen, när solen hade gått ner, förde man till honom alla som var sjuka och besatta. Hela staden var samlad utanför dörren. Han botade många som led av olika slags sjukdomar, och han drev ut många onda andar och tillät dem inte att tala, eftersom de visste vem han var.
Tidigt på morgonen, medan det var mörkt, steg Jesus upp och gick till en enslig plats och bad där. Simon och de som var med honom skyndade efter, och när de fann Jesus sade de till honom: "Alla söker efter dig." (Markus 1:21-37, mina fetstilta ord)

Jag tycker mig se ett mönster i texten. Mönstret innebär att en sund lära ger makt (eller auktoritet) som i sin tur drar folk. Det står att folket häpnade över Jesu lära. Varför? Jo, därför att han inte undervisade som de skriftlärda, utan med auktoritet. Det fanns kraft bakom Jesu ord.
När Jesus kastar ut den orene anden förundras folket inte främst över hans gärningar, utan över hans lära, som producerar en sådan makt att till och med demonerna lyder. Konsekvensen av den maktdemonstration som Jesu lära innebar var att folket kom. I massor. Hela staden var samlad utanför dörren och alla sökte efter Jesus. Vilken väckelse!

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Som kristna i vårt land kan vi förstås inte vara nöjda. Vi vill bli fler, växa till och nå folket i vårt land. Men i andliga ökentider, när de synliga resultaten inte är så stora, är det lätt att drabbas av panik och desperation.
I jakten på folket är det lätt att kompromissa med annat, som läran. Vi sänker så lätt trösklarna och omformar vår lära för att folk ska bli nöjda. Att nå mycket folk är förstås väldigt roligt, men när detta blir det överordnade målet riskerar vi att förlora något viktigt på vägen – den sunda, kraftproducerande läran. Det leder slutligen till att vi också förlorar folket. För i längden vill ingen människa ha ett kraftlöst evangelium. Ett sådant är inte värt att leva och dö för. Så våra krumbukter och anpassningar är kontraproduktiva. Och Herren vill verkligen att vi ska vinna svenska folket.

Är vi intresserade av att vinna svenska folket borde vi också vara intresserade av en sund, bibelförankrad, klassisk kristen lära. Det ger oss också kraft att nå många människor i vårt land.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...