Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Kristna värderingar bra för samhället

Opinion · Publicerad 00:00, 13 feb 2012

Det finns en märklig föreställning bland många kristna att kyrkan inte ska ha någonting med politik att göra. Lågmäldheten, instängdheten i kyrkan och att vara marginaliserad tycks vara ett ideal i sig.
Politik handlar om hur samhället ska fungera. Det är varken demoniskt eller sakralt. Det handlar om något praktiskt, våra gemensamma regler och hur vi förvaltar och använder de ekonomiska medel vi samlar in genom bl a beskattning.
När vi läser Nya Testamentet måste vi väga in i vår Bibeltolkning att första tidens kyrka växte fram i en totalitär diktatur. Dessutom med högkvarter i ett ockuperat land i Romarrikets utkanter. Möjlighet till att utöva politisk påverkan och opinionsbildning var inte möjlig.

Trots denna begränsning var Jesus en tongivande samhällsdebattör under sitt korta jordeliv. Ständigt tuffa debatter med de ledande politiska-religiösa grupperingarna i dåtidens Israel. Han sade åt sina lärjungar att vara världens ljus och vara en stad på ett berg. Det handlade verkligen inte om att springa och gömma sig för statsmakten eller politiken.
Demokrati bygger på att medborgarna utövar sin rösträtt, tar sitt ansvar för att delta i politiskt beslutande församlingar, och att olika grupper i samhället framför sina ståndpunkter genom opinionsbildning. Om vi som kristna vägrar att delta i detta, undergräver vi demokratin, och tar inte ansvar för det samhälle vi lever i.
Däremot är kristna kyrkans uppdrag att predika evangeliet för alla människor och nå alla människor oavsett politisk färg. Därför kan inte kyrkan bli en del av partipolitiken. Kristna församlingen ska inte heller vara en del av statsmakten. Vi behöver vara en profetisk röst som påverkar. Därför är en statskyrka en teologiskt omöjlig idé.
Men enskilda kristna behöver vara en del av partipolitiken och statsmakten, det är genom politiska partier som ett demokratiskt samhälle organiserar rekrytering till politiskt beslutsfattande organ.

Vi kristna är en minoritetsgrupp i Sverige bland andra grupper, det är mycket värdefullt att det finns politiska partier som lyssnar på oss, och som ser det som viktigt att rekrytera aktiva kristna för politiska uppdrag.
Kristendomen är inte politik, Guds rike är något mycket större. Men kyrkan har ett ansvar att ta ansvar för, och påverka det samhälle man lever i, och då är man inne i politiken.
En annan märklig idé är att en kristen politiker inte ska låta sig påverkas av sin tro. Som om kristen tro och kristna värderingar vore något samhällsskadligt. En kristen politiker är vald för att stå för sina åsikter och värderingar fullt ut. Är man kristen påverkar det med nödvändighet åsikter och värderingar.

Kristna värderingar är bra för hela samhället. Ett exempel på en kristen värdering är att ställa upp för och försvara dem som är svagast och mest utsatta. Det är av den anledningen som kristna kyrkan i alla tider har bekämpat dödshjälp, aborter och värnat om familjen. Det är barnen som drabbas mest vid familjens sönderfall. Men det är också anledningen till ett kristet engagemang för flyktingar, för förföljda och för att bekämpa fattigdom.
Mer kristna värderingar i politiken är bra för Sverige.

Stefan Swärd

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Högstadieelever erbjuds vaccin

Hälsa. Knappt en halv miljon barn mellan 12 och 15 år ska nu erbjudas vaccin mot covid-19. Hur... fredag 17/9 21:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier