På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Johan Lundell: ”Ett annat Ryssland”

Opinion · Publicerad 00:02, 16 mar 2015

Det är snart 28 år sådan Michail Gorbatjov till omvärldens jubel genomförde stora reformer för att föra Ryssland mot Europa och väst. Under slagorden "glasnost" (öppenhet) och "perestrojka (nydaning) ökades yttrandefriheten och marknadsekonomi infördes. Som erkännande för insatserna var väl Nobels fredspris 1990 det finaste.

Tyvärr är det nu väldigt länge sedan och den riktning som sedan stakats ut av hans efterträdare, Boris Jeltsin och Vladimir Putin, har i många stycken gått åt fel håll.

Ett passivt västeuropa har kunnat se Ryssland agera alltmer aggressivt och nu står vi inför en situation där Ryssland invaderat ett europeiskt land. I en Reuters-artikel som kom härom­veckan står det att amerikansk militär nu uppskattar att Ryssland har 29 000 soldater på Krim och hela 12 000 soldater i östra Ukraina.

Brittiska tidningar berättade om en ny "incident" i februari där två ryska Tu-95-bombplan var inblandade. Med sina transpondrar avstängda, för att undvika kommersiell radar, framtvingade de omdirigering av passagerarplan bara 46 km utanför den irländska kusten innan brittiska jaktplan skickades upp. Under 2014 ökade dessa incidenter kraftigt i Europa och ryska militärplan har nu flera gånger stängt av transpondrarna och nästan kolliderat med passagerarflyg.

Tror någon på allvar att dessa allt tätare kränkningarna av andra länders luftrum och avstängningar av transpondrar på militärflygplan är misstag?
Nej, Putin är inte ute efter att få Europa att tycka om honom; nu handlar det om att med hjälp av maktdemonstrationer bli herre-på-täppan och ta över dirigentpinnen för Europas vägval.

Hur ska man annars tolka Rysslands enorma satsning på 2 300 nya stridsvagnar och 1 200 nya militärhelikoptrar och -plan till år 2020? Som jämförelse har Sverige 120 stridsvagnar. Tror någon att Rysslands upprustning bara handlar om att försvara befintligt territorium?

Även om Ryssland säkert kan komma att använda sig av armén i grannländerna, är nog den största förändringen att både grannländer och europeiska länder tvingas att acceptera påtryckningar från Ryssland för att man helt enkelt inte har något val. Vill Ryssland "skydda" Gazproms gasledningar så kommer de att kunna göra det, oavsett var gasledningarna är och om det föreligger en risk eller ej.

Norges försvarsminister, Ine Eriksen Søreide, klargjorde för två veckor sedan att Norge kommer att "omstrukturera" sitt försvar efter att Ryssland öppnat militärbaser i norr som varit stängda sedan det kalla kriget. "Vi har att göra med ett annat Ryssland" förklarade hon till CNN och hon menade att det inte finns någon möjlighet att återgå till något slags status quo "eftersom en sådan normalitet inte existerar". Då Norge tar Rysslands förändring på så stort allvar, trots att de har skydd av Nato, är det märkligt att Sveriges regering är så passiv.

PS. För övrigt anser jag att IS måste krossas. Det har i och för sig också Margot Wallström sagt nu, men frågan är om IS bryr sig om Sveriges – ord. Det krävs betydligt mer än så. DS

Johan Lundell
debattör
ledarsidan@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier