Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Hur ska vi kristna förhålla oss till islam?

Opinion · Publicerad 00:00, 29 apr 2013

Den senaste krisen inom Social­demokratin och Omar Mustafa-affären har återigen lyft frågan om islam i det moderna samhället.
Socialdemokraternas valhänta hantering av frågan visar återigen hur svårt det sekulariserade Sverige har att hantera frågor som har med religion att göra. Okunnigheten är påtaglig. Det som var Omar Mustafas styrka ena veckan, ordförandeskapet i Islamiska förbundet, blev hans fall en vecka senare.
Hur ska vi som kristna förhålla oss till islam? Det finns flera perspektiv som måste balanseras. För en evangelikal kristen är en avgörande utgångspunkt att Gud vill frälsa alla, och att Kristus och evangeliet om Jesus ska förkunnas för alla människor. Det innefattar även muslimer. Vi märker i dag ett växande intresse för kristen tro bland vissa muslimska grupper i Sverige. Evangelisationsuppdraget bygger på förtroende och kontakt, inte konfrontation. Samtidigt måste vi kristna vara frimodiga i att försvara den kristna tron och evangeliet om Jesus i polemik med andra religioner. Bibeln är något annat än Koranen och det måste vi kunna försvara och förkunna.

Ett annat perspektiv handlar om att värna religionsfriheten. Vi behöver värna om religionsfriheten i Sverige, och där behöver vi kristna stå upp för att människor inte blir hudflängda på grund av sina religiösa övertygelser. Hur katoliker behandlats som kandiderat till toppuppdrag i EU, är ett skrämmande exempel på bristande respekt för människors religiösa övertygelser. Samtidigt får inte religiösa övertygelser utvecklas så extremt att de krockar med grundläggande mänskliga rättigheter i ett civiliserat samhälle. Religiös tro bör aldrig diskriminera människor, varken i politiken eller i arbetslivet, och det gäller naturligtvis även muslimer.
Som kristna måste vi också våga stå upp för och kritisera och konfrontera hur religionsfriheten kränks i många muslimska länder. Vi måste våga ta debatten när den kritiken stämplas som islamofobi. Men det är viktigt att vi är sakliga och korrekta när vi tar upp dessa frågor. Det finns tillräckligt med fakta från både Amnesty International och Human Rights Watch, förutom de kristna organisationer som verkar till stöd för förföljda kristna, och visar hur religionsfriheten kränks i muslimskt dominerade länder. Islam har inslag i sin religion som är totalitärt, bland annat att de ska avrätt­as som lämnar islam. Man bör komma ihåg att många muslimer i västvärlden är ganska sekulariserade och ställer inte upp på sådana dogmer, men det är principer som råder i många muslimskt dominerade länder. Detta måste kunna konfronteras utan att man klassas som islamofob.

I ett sekulariserat och sekulärt samhälle måste olika grupper samverka, och vi kristna måste kunna samarbeta med olika organisationer. Det finns områden där kristna och muslimer står varandra mycket närmare än vad vanliga svenska ateister och agnostiker gör. Vi tror bland annat på en andlig-religiös föreställningsvärld. Vi måste kunna samverka i frågor där vi har gemensamma ståndpunkter. I kampen för att behålla äktenskapslagstiftningen kämpade kristna organisationer sida vid sida med muslimska organisationer.

Stefan Swärd

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier