Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Hur evangelikala är evangelikalerna?

Opinion · Publicerad 00:01, 1 mar 2013

Västvärldens kristna kyrkor är utmanade av tidsandan och samhällsförändringarna. Den kristna kyrkan har alltid levt i spänningsfältet mellan att vara i världen och vara av världen.
Vi behöver mer av profetisk kritik och kristen, kritisk analys av det rådande samhället. Västvärldens fullständiga fokus och fixering vid ekonomisk tillväxt, materialism och konsumism borde möta mer av profetisk kritik från kyrkan, men det saknas oftast. Vi följer med tiden.
Det blir också fel när vi väljer att bara vara konservativa och motvalls. Som till exempel anabaptistiska grupper i USA som har valt 1800-talets livsstil som norm.
Det finns dock frågor i kristen tro och lära som vi inte kan kompromissa om, och där vi måste ta debatten när kyrkans förkunnelse ifrågasätts och kritiseras av det omgivande samhället.
Den mycket kände evangelikale ledaren och baptisten i England, Steve Chalke, har nu stuckit ut hakan igen. För några år sedan gick han ut och kritiserade traditionella kristna försoningsläran och kallade den för "kosmisk barnmisshandel". Han avfärdade tanken att Kristus på korset tog på sig straffet och Guds vrede över vår synd.

Nu har Chalke uttalat sitt stöd för samkönade äktenskap i den kristna församlingen. Den ståndpunkten har ju hörts ett bra tag från liberala protestantiska kyrkor i västvärlden. Att en välkänd och betrodd evangelikal profil gör ett sådant utspel är dock ett trendbrott. Även den välkände amerikanske evangelikale profilen Brian McLaren har rört sig i den riktningen, vilket inte alls är överraskande.
Ett problem med herrar som Chalke och McLaren är att de uppenbarligen ser som sitt uppdrag att ändra evangelikal kristendom.
Hade de klivit av, sagt att de inte längre kan dela värderingar och bibelsyn som präglar till exempel Evangeliska alliansen och baptistsamfundet i England, då kunde jag respektera deras inställning, även om jag inte håller med i sak.
Nu står de kvar och fortsätter räkna sig som evangelikaler. Vi som inte tror på att kristna kyrkan kan vända kappan efter vinden, det blir vi som ständigt hamnar i skottgluggen, det blir vi som tvingas gå i svaromål.

När det handlar om synen på äktenskapet mellan man och kvinna, och om kristna försoningsläran och betydelsen av Jesu död på korset, då talar vi om grundläggande lärofrågor.
Chalke och McLaren har många sympatisörer i Sverige, även mitt i de kyrkor som brukar räknas som bibeltroende och evangelikala. Det är viktigt att vi tar en öppen debatt i dessa frågor. Det blir en omöjlig situation för de äldre samfunden i Sverige om bredden av de ståndpunkter man ska rymma, ständigt utvidgas, så att en gemensam nämnare upphör. Är man inte längre överens om synen på äktenskapet och synen på betydelsen av Jesu död på korset, har man en för liten gemensam nämnare för att med kraft kunna arbeta gemensamt med mission och församlingsgrundande.
Chalke och McLaren är spjutspetsar i en trend att göra kristna tron och evangeliet anpassat till västvärldens värderingar för tillfället. Det blir ett evangelium utan stötestenar, men ack så kraftlöst. Det är bara att titta på västvärldens liberala protestantiska kyrkor för att se hur det går.

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier