När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Hur evangelikala är evangelikalerna?

Opinion · Publicerad 00:01, 1 mar 2013

Västvärldens kristna kyrkor är utmanade av tidsandan och samhällsförändringarna. Den kristna kyrkan har alltid levt i spänningsfältet mellan att vara i världen och vara av världen.
Vi behöver mer av profetisk kritik och kristen, kritisk analys av det rådande samhället. Västvärldens fullständiga fokus och fixering vid ekonomisk tillväxt, materialism och konsumism borde möta mer av profetisk kritik från kyrkan, men det saknas oftast. Vi följer med tiden.
Det blir också fel när vi väljer att bara vara konservativa och motvalls. Som till exempel anabaptistiska grupper i USA som har valt 1800-talets livsstil som norm.
Det finns dock frågor i kristen tro och lära som vi inte kan kompromissa om, och där vi måste ta debatten när kyrkans förkunnelse ifrågasätts och kritiseras av det omgivande samhället.
Den mycket kände evangelikale ledaren och baptisten i England, Steve Chalke, har nu stuckit ut hakan igen. För några år sedan gick han ut och kritiserade traditionella kristna försoningsläran och kallade den för "kosmisk barnmisshandel". Han avfärdade tanken att Kristus på korset tog på sig straffet och Guds vrede över vår synd.

Nu har Chalke uttalat sitt stöd för samkönade äktenskap i den kristna församlingen. Den ståndpunkten har ju hörts ett bra tag från liberala protestantiska kyrkor i västvärlden. Att en välkänd och betrodd evangelikal profil gör ett sådant utspel är dock ett trendbrott. Även den välkände amerikanske evangelikale profilen Brian McLaren har rört sig i den riktningen, vilket inte alls är överraskande.
Ett problem med herrar som Chalke och McLaren är att de uppenbarligen ser som sitt uppdrag att ändra evangelikal kristendom.
Hade de klivit av, sagt att de inte längre kan dela värderingar och bibelsyn som präglar till exempel Evangeliska alliansen och baptistsamfundet i England, då kunde jag respektera deras inställning, även om jag inte håller med i sak.
Nu står de kvar och fortsätter räkna sig som evangelikaler. Vi som inte tror på att kristna kyrkan kan vända kappan efter vinden, det blir vi som ständigt hamnar i skottgluggen, det blir vi som tvingas gå i svaromål.

När det handlar om synen på äktenskapet mellan man och kvinna, och om kristna försoningsläran och betydelsen av Jesu död på korset, då talar vi om grundläggande lärofrågor.
Chalke och McLaren har många sympatisörer i Sverige, även mitt i de kyrkor som brukar räknas som bibeltroende och evangelikala. Det är viktigt att vi tar en öppen debatt i dessa frågor. Det blir en omöjlig situation för de äldre samfunden i Sverige om bredden av de ståndpunkter man ska rymma, ständigt utvidgas, så att en gemensam nämnare upphör. Är man inte längre överens om synen på äktenskapet och synen på betydelsen av Jesu död på korset, har man en för liten gemensam nämnare för att med kraft kunna arbeta gemensamt med mission och församlingsgrundande.
Chalke och McLaren är spjutspetsar i en trend att göra kristna tron och evangeliet anpassat till västvärldens värderingar för tillfället. Det blir ett evangelium utan stötestenar, men ack så kraftlöst. Det är bara att titta på västvärldens liberala protestantiska kyrkor för att se hur det går.

Ärkebiskopen riktar kritik mot Katolska kyrkan

Abort. – Vissa kyrkor är fortfarande en del av problemet. Det sade Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, i ett tal nyligen vid en internationell... lördag 14/12 14:00

Katolska kyrkan tillbakavisar bojkottpåstående

Kritik. Flera länder, däribland USA, valde att markera mot Nairobikonferensen, inte minst på grund av att man anser att abort ”smygs in” genom begrepp som... lördag 14/12 13:50

Sparkade Ann-Sofie Hermansson får nytt jobb

Samhälle. Den tidigare ordförande i Göteborgs kommun, Ann-Sofie Hermansson, får ett nytt uppdrag som statlig utredare. Hon sparkades från sin post efter valet... lördag 14/12 08:00

Skolverket väljer sexualhistoria före minoritetskunskap

Utbildning. Förslagen till ny läroplan som Skolverket tagit fram har kantats av hård kritik. Nu går regeringens egen utredare till storms mot hur kunskap om de... fredag 13/12 14:39

Min man drar sig undan vid konflikter, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Jag och min man är så extremt olika. Vid konfliktfyllda situationer drar han sig undan och vill vara i fred. Han pratar inte gärna om vad han känner... torsdag 12/12 00:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens...