Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Hjälp en efter en

Opinion · Publicerad 00:00, 22 apr 2013

Inte många människor känner till att den moderna slavhandeln i dag är större än någonsin. Människohandeln är den snabbast växande globala industrin och fakta visar att mellan 27 till 30 mil­joner människor frihetsberövas, utnyttjas sexuellt och används för tvångsarbete. De flesta av traffickingoffren är kvinnor och närmare hälften är barn. Jag besökte nyligen ett landsbygdsområde några mil från Kolkata, vilket är ett av de största områdena för rekrytering och försäljning av barn som barnslavar till fabriker eller sexindustrin. Vissa siffror visar att hela 42 procent av barnen i Indien är sexuellt utnyttjade. Denna vidriga statistik är nästa inte greppbar. Många av barnen utnyttjas i incestliknande förhållanden. Det finns över 2 miljoner barn mellan 5-15 år och 3,3 miljoner barn mellan 15-18 år som tvingas sälja sex i Indien.

Under vår resa till Indien besökte vi det största Red Light-distriktet i Kolkata, det ökända området Sonagachi där 10 000-13 000 prostituerade tvingas sälja sina kroppar varje kväll, till över 25 000 kunder. Sonagachi är ett av Asiens största Red Light-distrikt och mörkret var kompakt. Men mitt i området fick vi förmånen att besöka organisationen Freeset, som startat en verksamhet som gett hundratals av dessa kvinnor en ny framtid. Under vårt besök fick vi möta flera av dem som räddats ut ur prostitution, övergrepp och missbruk.

Visionen är att lära upp kvinnorna att sy väskor och t-shirts och ge dem möjligheten tjäna till sitt uppehälle genom ett värdigt arbete. De ansvariga arbetarna berättade hur många av tjejerna varit så trasiga och utnyttjade att deras självkänsla och självrespekt varit nästan tillintetgjord. Men genom barmhärtighetsarbetet har de, även om de knappt hållit i en synål eller sax tidigare, fått möjligheten att lära sig ett yrke. De erbjuds även möjligheten att delta på gudstjänster och få kristen själavård, för att fylla deras andliga och själsliga behov. Mitt i det mörkaste området i Kolkata, tänds hoppet för hundratals trasiga kvinnor.
En av de största drivkrafterna bakom kristna människorättskämpars glöd är barmhärtigheten. Medan likgiltigheten får oss att bli apatiska och tystna, och gå förbi de nödlidande, får barmhärtigheten oss att säga: Det är min medmänniska, jag är skyldig att bry mig om.

När den kristne samhällsreformatorn William Wilberforce kämpade mot slaveriet under 1700-talet gick han emot hela maktsfärens egenintressen, ambitioner, girighet och korruption. Hans kamp pågick ända till hans dödsdag, men han gav aldrig upp och till slut vanns segrarna. Alla dessa dyrbara människor i vår omvärld, som i dag utsatts för påtryckningar, våld, fysiskt och psykiskt tvång, alla de som är sexuellt utnyttjade och fångats i slavarbete, är värda våra böner, kärlek och omtanke. Alla vi som har fått möta barmhärtighet är skyldiga att visa barmhärtighet mot våra medmänniskor. Moder Teresa, en av vår tids verkliga hjältar, som är känd över hela världen för sitt barmhärtighetsarbete sade: Vänta inte på ledarna, börja bara, hjälp en efter en.

Ruth Nordström
twitter.com/ruthnordstrom

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...