I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Grodor kokas bäst långsamt

Opinion · Publicerad 00:01, 15 feb 2013

"Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se..."
Det går fort i dansens virvlar  – och det går fort nuförtiden. Det som var otänkbart för några år sedan är inte bara tänkbart i dag, utan applåderas och påhejas. Som enkönade äktenskap till exempel.
På några få år har det blivit normalt att artister, massmediafolk, politiker, trendsättare, lobbyister och andra makthavare säger det förväntade vid mikrofonen – nu senast också Sveriges blivande statschef. Det går fortare och fortare...

Och tänk så lätt vi själva vänjer oss och finner att vi accepterar sådant som vi tyckte var otänkbart tidigare.  Våra egna gränser förskjuts lätt om vi inte är uppmärksamma.
Vi ska inte vara naiva och tro att det är trendsättarna som av sig själva påverkar oss,  Bibelns ord avslöjar bakomliggande krafter. "Den kamp vi har att utkämpa, är inte mot kött och blod", det vill säga inte mot människor, hur felaktigt de än lever och handlar. Kampen vi har att utkämpa  är mot ondskans andemakter i himlarymderna. Kan det betyda att någon i kulisserna gnuggar händerna i triumf i dag då vi så naivt och omedvetet tillåter att våra gränser för det vi tidigare tyckte var otänkbart, förflyttas  längre och längre bort? Kan det vara så att han som kallas en lögnare från begynnelsen, fortfarande kan förvandla svart och få det att verka riktigt vitt och fint? För­vandla lögnen så att den verkar som den enda vettiga och trovärdiga vägen?

Hur bär han sig åt? Jo, ungefär som när man kokar grodor. Om man släpper ner grodan i det redan heta, kokande vattnet, så inser den faran och hoppar genast ur grytan. Men om man är slugare och släpper i grodan i det kalla vattnet och sedan hettar upp det lååååångtsamt, så... vips... då är grodan kokad utan att den ens har märkt något.

Tänk om det är en beskrivning av vad som händer med oss och våra värderingar också? Vid uppenbar fara, till exempel på det moraliska och värderingsmässiga området, så slår vi ifrån oss med båda händer. Men vid en fara där  vi succesivt vänjer oss vid de förändrade åsikterna, så ...vips ... har vi börjat tycka mer och mer som alla andra. Lite i taget bara. Inte så farligt. Man måste ju hänga med. Svårt att argumentera emot. Jo, men fler och fler gör ju så. Man vill ju inte verka antik...
Grodorna kokas bäst låååångsamt.

Vad sägs mer om grodorna i visan? Jo, de har inga ÖRON!  "Ej öron, ej öron ..."
Och hur mycket kan man höra om man inte har några öron? Rätt gissat –inte så mycket!
Det gäller för oss att använda vår hörsel, och vara noga med vem vi lyssnar till. MINA får lyssnar till MIN röst säger Jesus i Johannes evangelium, kapitel 10.
Den tid vi lever i, där värderingar och åsikter ändrar sig snabbt, kräver att du och jag spetsar våra öron. Till skillnad från grodorna i visan så har vi ju öron att höra med. Kanske har det aldrig förr i historien spelat så stor roll som just nu vem kristna lyssnar till. Det som många säger – eller det Jesus säger?
Sätt i gång, ta fram din Bibel, bed om Guds Andes hjälp – han är ju Hjälparen. Vilket bra namn på en som har till uppgift att hjälpa sådana som behöver hjälp – och lyssna till honom.
Alltså, aktivera din hörsel. Och gör det omedelbart, innan du också når kokpunkten!

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00