I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Finkostym över bombarjackan

Opinion · Publicerad 00:01, 16 nov 2012

I går Erik Almqvist, i dag Kent Ekeroth. En avgår, en annan tar timeout. Under den gångna veckan har den ene Sverigedemokraten efter den andra visat upp sina otrevligaste sidor på fyllan i Stockholmsnatten. Det enda som fattas på filmerna av Erik Almqvist och Kent Ekeroth är bombarjackan och kängorna. Skinnskallarna har satt på sig finkostymen men järnrören är desamma. Och det är inte tio år sedan den film, som nu blivit veckans snackis, spelades in. Det handlar inte om den gröna ungdomen. Det handlar om män som redan vid tillfället i fråga hade ambitioner att ta plats i den svenska riksdagen.
Det finns alltså ingenting att skylla på. Ingenting – förutom just den rasism som partiet så länge förnekat att de står för. De här grabbarna är faktiskt inte ens smarta nog att låtsas att de inte är rasister. Någon pilsner och en ”blatte” som ställer besvärliga frågor är allt som behövs för att den fina ytan ska krackelera. Det är djupt beklämmande, men samtidigt inte oväntat. Sverigedemokraterna har trots allt sina rötter i organisationer som Bevara Sverige Svenskt, BSS, och Framstegspartiet, och en av deras tidigare ordförande, Anders Klarström, var tidigare medlem i det öppet nazistiska Nordiska rikspartiet.  

Samtidigt finns det naturligtvis skäl att fundera över varför de här filmerna läggs ut just nu, när Sverige­demokraterna ökar i popularitet för varje dag. Eller inte. Filmen – och även provokationen i sig – har naturligtvis bara ett enda syfte, nämligen att underminera SD och sätta stopp för de hittills så positiva opinionssiffrorna. För det finns ett hat mot SD, som inte enbart grundar sig i den rasism som tveklöst infekterar partiet, utan också i andra frågor. SD: s uppdykande på den politiska scenen har satt fokus på frågor som både de övriga partierna och de flesta medier helst blundar för. För rasism är inte huvudorsaken till de stigande opinionssiffror som SD mött senaste tiden. Huvudorsaken är oro.

Det handlar inte om oro för invandringen i sig – utan för de övriga sju riksdagspartiernas, och regeringens, oförmåga att hantera den. Afghanska män vill inte gå på SFI tillsammans med kvinnor – då sätter skolan kvinnorna bakom en skärm. Muslimska imamer ger kvinnor råd som strider mot svensk lagstiftning – utan några kännbara konsekvenser. Och i riksdagen sitter Abdirizak Waberi – en man som offentligt, i statlig tv, uttalat att han vill leva i en islamisk stat i vilken politiken styrs efter Koranen.
Det har helt enkelt blivit för mycket av det goda – och då menar jag inte för mycket av invandringen utan för mycket av eftergifter för de krafter som förespråkar antidemokratiska värderingar. I själva verket är det alltså inte särskilt märkligt att alltfler tappar förtroendet för de sju riksdagspartierna.

Samtidigt har SD med all önskvärd tydlighet visat att de inte är något alternativ till den sjuklöver som sitter på makten. Rasismen har endast dolts bakom kostym och slips och blankputsade skor. Nu är det dags att de riksdagspartier som trots allt grundar sin politik på demokratiska värderingar tar tag i de frågor som förde SD till riksdagen.

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00