Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Enfald och inte mångfald

Opinion · Publicerad 00:00, 21 nov 2012

Den senaste veckan har det pågått ett drev mot Maltas utrikesminister, tillika kandidat till EU-kommissionen, katoliken Tonio Borg. Drivande i kampanjen har varit ateister, hbt-grupper och abortförespråkare.
Orsaken till irritationen är Borgs syn på äktenskap, skilsmässa, abort och homosexualitet. Malta har som land en mycket restriktiv syn i dessa frågor. Tonio Borg har varit politiskt aktiv kristdemokrat under lång tid och har även han en restriktiv syn i frågor som rör familj och sexualitet. Många bedömare menar ändå att han befinner sig någorlunda i mitten, med maltesiska mått mätt. Med svenska mått mätt är han förmodligen mer konservativ än någon nu aktiv politiker. Förbud mot skilsmässor och aborter står inte högt på vår politiska dagordning.

Men Sverige är inte Malta och vice versa. Vi är olika. Och mångfald brukar ju gillas av svenska liberaler. Men den här gången visade det sig att mångfalden inte var lika rolig. Nu blev det lite för mycket mångfald. Eller, fel mångfald skulle man kanske kunna säga. Inte rätt sorts mångfald i alla fall.
Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har stått i främsta ledet när nedsättande omdömen skulle överösa den tilltänkte kommissionären. Wikström, som för några år sedan kandiderade till biskop i Stockholm, har ett särskilt ansvar, då hon är präst i Svenska kyrkan och som sådan borde vara ett exempel i behandling av sina medmänniskor.
I stället valde hon att kalla den maltesiske utrikesministern för både "homofob" och "dinosaurie". Hon önskade honom dessutom så långt bort från EU som möjligt och tyckte synd om hans fru, detta mot bakgrund av Borgs konservativa inställning till äktenskap och skilsmässa. Marita Ulvskog (S) var knappast mer tolerant när hon valde att kalla Borg rakt upp och ner för "en hycklare".

Här hade toleransens riddare sin möjlighet. En person, som inte alls tycker som dem kandiderar till EU-kommissionär. Hans åsikter om äktenskap, skilsmässa, abort och homosexualitet påverkar inte hans arbete som hälsokommissionär, då dessa områden enligt subsidiaritetsprincipen regleras på nationell nivå. Nu kunde de omsätta det fagra talet om tolerans till praktik. Att bejaka mångfald och tolerans för människor som håller sig till den egna partifåran är knappast värt att applådera. Men när någon verkligen har en avvikande uppfattning och – i demokratisk anda – driver den, då visar det sig hur tolerant man är.
Och toleransen lyste med sin frånvaro. För i sann kulturimperalistisk anda valde de i stället att framstå som hela världens liberala samvete. De valde också att ta både heder och människovärde av den oliktänkande Borg, genom att jämföra honom med ett urtidsdjur. En sådan jämförelse är plump, oavsett från vem den kommer. Men den är dubbelt plump när avsändaren är en präst.

Det sägs att biltillverkaren Henry Ford vid ett tillfälle uttryckte följande: "Varje kund kan få sin bil målad i vilken färg han vill, så länge det är svart". I Sverige har den senaste veckan visat att det finns en svensk motsvarighet: "Man får tycka precis vad man vill, så länge man tycker som Folkpartiet". Det är inte mångfald, utan enfald. Som väl är valde den svenska regeringen och europaminister Birgitta Ohlsson, också hon folkpartist, att stödja Maltas nominering, utifrån principen att man inte riktar några synpunkter på vad ett annat lands regering föreslår för person. Alltid något att glädjas över i enfalden. För det är inte Tonio Borgs åsikter och tro som ska värderas, utan hans duglighet som kommissionär.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...