Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

En svensk otiger

Opinion · Publicerad 00:01, 15 okt 2012

Flera av er har läst om Sven Nordqvists oefterhärmliga, av barn så älskade, böcker om gubben Pettson och hans påhittiga katt Findus, som en gång råkade ut för att hans planterade köttbulle försvann.
– Den är uppäten. Den ofinns och det oligger potatis i vartenda hål, skrek katten och banade samtidigt väg för spännande och lättförståeliga negerande verb.
Frågan är om den bedövande tystnad som under många år varit förhärskande i frågor om abort och människans okränkbara värde kan vara på väg att krackelera. Från att så många tigit när det gäller frågor om människans värde före födseln, så kanske man kan säga det blir alltfler som otiger.
Efter att den senaste tiden varit med på flera radiodebatter och radioinslag så blev, troligen för första gången någonsin, en ordförande i Ja till livet inbjuden att delta i en live-debatt i SVT Aktuellt i onsdags.
Gunilla Gomér levererade, med lugn, saklighet och tydlighet, den ena klockrena kommentaren efter den andra; mycket imponerande i den pressade miljö som en direktsänd tv-debatt med mer än 600 000 tittare framför tv, datorer och mobiltelefoner innebär:
– Ge kvinnor en rejäl valmöjlighet till abort!
– Ingen i Sverige ska behöva genomgå abort av ekonomiska skäl!
– Man ska ha en livsbejakande inställning till en kvinna som väntar barn.
– Vad kan vi i samhället göra för att förhindra dessa 40 000 aborter om året?

RFSU:s generalsekreterare verkade bli alltmer besvärad över de frågeställningar som hon försökte huka sig för. Hur länge ska Europas mest liberala abortlagstiftning, den svenska, stå sig? Antagligen lika länge som de delar av befolkningen som vill se en mer skyddande lagstiftning, väljer att vara tysta.
– Att inget säga, säger ibland mest, sa ju någon.
När då de som vill bevara Europas liberala abortlagstiftningar inte längre ser tystnaden som produktiv, som gagnande deras sak, tvingas de välja andra sätt att vinna. Ibland förs rena lögner fram. Ibland mobbas och förödmjukas de som vågar stå utanför.
Hur tror ni att svensk media skulle agera om abortkritiker tog fram listor med dussintals av de mest inflytelse­rika abortförespråkarna, med deras foton och cv, men också där man om flera diskuterar deras familj eller släkt samt hur många barn de har; listor som sedan sprids till mängder med organisationer med bas i olika länder? Det är ju svårt att tänka sig att media skulle rycka på axlarna åt något sådant.

I veckan samlades tiotals, kanske fler, olika organisationer på ett möte i Europaparlamentet, där en samling Europaparlamentariker spred just detta; ett nyframtaget dokument med namnet "Top 27 European Anti-Choice Personalities", fyllt med ovan nämnda innehåll, fast om de mest framträdande abortkritikerna.
Denna "kartläggning" valde sedan SVT Aktuellt att informera om i onsdagens Aktuellt-sändning, dock utan ett enda ifrågasättande ord, då man i stället betonade äggkastande "ja till livet-anhängare" i Spanien.
Våga stå upp och tala för de ofödda. Ju fler vi blir, desto svårare blir det att tiga ihjäl vårt försvar för människans värde.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier