Opinion

Chanukka – högtid med tänkvärt budskap

På lördag kväll infaller början av den judiska högtiden Chanukka (eller Hanukka). Den är också känd som ljusets fest eller som den kallas i Joh. 10:22 "tempelinvigningens högtid". Den historiska bakgrunden till högtiden är mycket intressant och tankeväckande och kommer ifrån 500-talet f.Kr. fram till 100-talet f.Kr.
En minoritet av det judiska folket återkom till Israel och Jerusalem på 530-talet f.Kr. ifrån fångenskapen i Babel. Man hade dock tappat sin självständighet och lydde under perserna. Därefter trädde Alexander den Store in på arenan (kung 336- 323 f.Kr.). Hans snabba och framgångsrika erövringskrig lade både Israel och en stor del av den närmaste omgivningen under Alexanders styre. Vid hans död delades hans enorma rike upp bland flera ledare med inbördes konflikter som följd. Detta ledde till att Israel och det judiska folket aldrig kunde slappna av, då maktförhållandena över landet var mycket instabila.
Dessutom var folket ställt inför en utmaning med koppling till hela deras livsstil, då hellenismens ideal spreds inom nästan alla delar av det mycket stora geografiska område som Alexander den Store lagt under sig. För den fromme juden framstod detta ideal som hedniskt och gudsfrånvänt då man bland annat dyrkade andra gudar istället för den ende sanne Guden som uppenbarat sig i Skriften (det vi nu kallar för Gamla testamentet).

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS