Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Bitte Assarmo: Nyansera om svensk rasism

Opinion · Publicerad 00:01, 23 jun 2014

Just nu granskar Ekot rasismen i skolan. På Twitter finns en hashtagg som kallas #rasismiskolan och under denna kan människor berätta om hur de blivit utsatta för rasism under sin skoltid, av andra elever eller lärare eller båda delarna.

Det är viktigt att granska rasismen i skolan. Inga elever ska utsättas för övergrepp på grund av sin etnicitet eller hudfärg och många av livsberättelserna under hashtaggen #rasismiskolan är oerhört skrämmande. Men Ekots granskning är hårt vinklad. Rasism handlar inte främst om attitydproblem, får vi veta, utan om samhällets grundläggande strukturer. Syftet tycks alltså främst vara att få fram en bild av Sverige som ett gemomgående rasistiskt land.

Men bilden av den svenska rasismen är inte entydig. Flera undersökningar visar att rasismen faktiskt minskat. Enligt en undersökning som EU-kommissionen gjort är den invandringspositiva attityden utbredd, samtidigt som Sverige är ett av de europeiska länder som tar emot flest flyktingar per capita.

Detta uppmärksammas inte alls, vare sig i Ekots granskning eller under #rasismiskolan. I stället fortsätter de ogenerade påhoppen på dem som numera kallas "vita svenskar", och framför allt mot vita män. Socialdemokraten Veronica Palm skriver på sin Twitter:
"Kan åter konstatera att medelålders vita män utan hjälm men med kostym är mest fräcka och otrevliga på cykelbanan (också)".
Lägg märke till parentesen. "Också". De är alltså mest fräcka och otrevliga av alla, oavsett var de befinner sig.

Om det är dumhet, manshat eller ren populism från Veronica Palms sida är svårt att avgöra. Men faktum är att jag hör människor tala mer om hudfärg och etnicitet nu än någon gång tidigare under mina dryga femtio år på jorden. Och jag tvivlar verkligen på att det är särskilt konstruktivt att dela in människor i olika färger. Att det råkar vara så kallade antirasister som gör det är ingen ursäkt; vita män rår inte för att de är vita och de rår faktiskt inte för att de fötts till män heller.
Så hur är det med rasismen då? Jo, den finns. Naturligtvis är det så. Men det finns rasism bland alla etniska grupper och inte bara bland "vita svenskar". Så sent som i våras skrev två folkpartister om den ökande rasismen mot etniska svenskar, främst i de så kallade utanförskapsområdena, där mängder med svenska ungdomar trakasseras på grund av sin etnicitet.

Den rasismen har Ekot inte tagit upp. Den rasismen syns inte under #rasismiskolan. Men det borde den göra. Den är nämligen lika verklig och lika viktig att motarbeta.

Bitte Assarmo
debattör och fri skribent

Över 200 000 visningar av ”The blessing”

Musik. Den svenska versionen av välsignelsesången ”The Blessing”, sjungen av en ekumenisk virtuell kör på... onsdag 25/11 15:00

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på... onsdag 25/11 00:00

Jag vågar inte möta sorgen efter pappas död, vad ska jag göra?

Familjefrågan Hej Karin! Jag är rädd för att känna. Jag har inte vågat sörja min pappa, som hastigt gick bort för...

När ryktet är bättre än vi förtjänar – brevet till Sardes

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 6/8). ”Du har namn om dig att du lever, men du är död” (Upp 3:1). Detta måste vara några av Nya...