Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Bitte Assarmo: Nyansera om svensk rasism

Opinion · Publicerad 00:01, 23 jun 2014

Just nu granskar Ekot rasismen i skolan. På Twitter finns en hashtagg som kallas #rasismiskolan och under denna kan människor berätta om hur de blivit utsatta för rasism under sin skoltid, av andra elever eller lärare eller båda delarna.

Det är viktigt att granska rasismen i skolan. Inga elever ska utsättas för övergrepp på grund av sin etnicitet eller hudfärg och många av livsberättelserna under hashtaggen #rasismiskolan är oerhört skrämmande. Men Ekots granskning är hårt vinklad. Rasism handlar inte främst om attitydproblem, får vi veta, utan om samhällets grundläggande strukturer. Syftet tycks alltså främst vara att få fram en bild av Sverige som ett gemomgående rasistiskt land.

Men bilden av den svenska rasismen är inte entydig. Flera undersökningar visar att rasismen faktiskt minskat. Enligt en undersökning som EU-kommissionen gjort är den invandringspositiva attityden utbredd, samtidigt som Sverige är ett av de europeiska länder som tar emot flest flyktingar per capita.

Detta uppmärksammas inte alls, vare sig i Ekots granskning eller under #rasismiskolan. I stället fortsätter de ogenerade påhoppen på dem som numera kallas "vita svenskar", och framför allt mot vita män. Socialdemokraten Veronica Palm skriver på sin Twitter:
"Kan åter konstatera att medelålders vita män utan hjälm men med kostym är mest fräcka och otrevliga på cykelbanan (också)".
Lägg märke till parentesen. "Också". De är alltså mest fräcka och otrevliga av alla, oavsett var de befinner sig.

Om det är dumhet, manshat eller ren populism från Veronica Palms sida är svårt att avgöra. Men faktum är att jag hör människor tala mer om hudfärg och etnicitet nu än någon gång tidigare under mina dryga femtio år på jorden. Och jag tvivlar verkligen på att det är särskilt konstruktivt att dela in människor i olika färger. Att det råkar vara så kallade antirasister som gör det är ingen ursäkt; vita män rår inte för att de är vita och de rår faktiskt inte för att de fötts till män heller.
Så hur är det med rasismen då? Jo, den finns. Naturligtvis är det så. Men det finns rasism bland alla etniska grupper och inte bara bland "vita svenskar". Så sent som i våras skrev två folkpartister om den ökande rasismen mot etniska svenskar, främst i de så kallade utanförskapsområdena, där mängder med svenska ungdomar trakasseras på grund av sin etnicitet.

Den rasismen har Ekot inte tagit upp. Den rasismen syns inte under #rasismiskolan. Men det borde den göra. Den är nämligen lika verklig och lika viktig att motarbeta.

Bitte Assarmo
debattör och fri skribent

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00