I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Bitte Assarmo: Kvinnor kränks i solidaritetens namn

Opinion · Publicerad 00:01, 17 jul 2015

En ny bok har sett dagens ljus, "Min jihad", av den liberala muslimska samhällsdebattören Hanna Gadban. Det är en högaktuell bok, inte minst efter de larmrapporter som kommer från storstädernas förorter. Allt fler muslimska kvinnor vittnar om ett islamistiskt patriarkat som inskränker kvinnors fri- och rättigheter i de mångkulturella områdena, och Hanna Gadbans bok bekräftar kritiken. Muslimska kvinnor har ofta lika svårt att göra sina röster hörda i Sverige som de en gång hade i sina hemländer. De mörkermän som motsätter sig kvinnors jämställdhet och som agerar moralpoliser är alltför många, och de har alltför länge fått hållas ostörda trots alla vackra politiska tal om ett jämställt Sverige och en feministiskt präglad politik.

Hanna Gadban är inte den första som tar strid mot mörkermännen och söker efter ett liberalt, jämställt islam. Den socialdemokratiska politikern Nalin Pekgul avslöjade redan för flera år sedan att hennes förort höll på att tas över av ett islamistiskt patriarkat, som ville trycka ner kvinnorna och förpassa dem till ett liv i tystnad.

Då som nu kom kritiken som ett brev på posten. Inte kritiken mot de muslimska män som vill införa sin egen kvinnoförtryckande kultur i västerländska Sverige – utan kritik mot de kvinnor som ifrågasätter dem. Och hårdast är kritiken från vänster.

Man skulle naturligtvis kunna tro att det skulle vara precis tvärtom. Att de vänstersinnade partierna, som flaggar med ledord som solidaritet, jämlikhet, rättvisa och feminism, skulle gå ut och gemensamt kräva ett slut på det islamistiska förtrycket. Men det är precis tvärtom. De tenderar istället att omhulda islamismen, och vägrar att ta dessa kvinnors kamp på allvar.

En av de organisationer som är mest benägna att försvara det islamistiska patriarkatet är Socialdemokrater för tro och solidaritet, före detta Broderskap. Än idag vidhåller flera inom organisationen att det var en islamofobisk konspiration som tvingade Omar Mustafa att avgå, trots att det står klart för alla som kan läsa innantill att han medverkat i en rad tveksamma sammanhang.

I samma anda går organisationens medarbetare Anna Ardin ut och kallar Hanna Gadban för "muslimhetsare", för att Gadban kämpar för ett liberalt islam med en modern kvinnosyn. Det är fullkomligt vanvettigt.

Att socialdemokrater för tro och solidaritet uppför sig som om de vore emot just solidaritet är naturligtvis alldeles uppåt väggarna. När Anna Ardin smutskastar och mobbar en liberal muslimsk kvinna just för att denna är liberal, och fråntar henne rätten att kritisera den religion hon själv är en del av, har hon gått över anständighetens alla gränser.

Problemet är naturligtvis vänsterns dubbla – ofta flerfaldiga – måttstockar. Att kritisera kristendom är i sin ordning, anses till och med radikalt och lovvärt. Att kritisera islam är "hets mot folkgrupp" och de som ändå har mage att göra det ska jagas och smutskastas.

Det är just den inställningen som förstärker det islamistiska förtrycket i våra förorter. Som hjälper till att skapa patriarkala strukturer. Som kränker och diskriminerar kvinnor. I solidaritetens namn.

Bitte Assarmo
chefredaktör för
Katolskt magasin
ledarsidan@varldenidag.se

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00