Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Berit Simonsson: Dagen då Sverige blev mörklagt

Opinion · Publicerad 00:00, 27 dec 2013

Det kom plötsligt, utan förvarning och ingen hann förbereda sig. Det drabbade många och det orsakade stora besvär för alla drabbade, inte bara för somliga.
Den 27 december 1983 slocknade hela Sverige söder om Dalälven.

Automatiska dörrar gick inte att öppna, bensinpumpar fungerade inte, tunnelbanan evakuerades, trafikljusen fungerade inte, tågen slutade gå, alla lampor inomhus och utomhus slocknade, hissar stannade och det blev – mörkt!

1983 slocknade hela Sverige. Elav­brottet den 27 december 1983 är alltjämt det största som inträffat i Sverige i modern tid. Aldrig, varken förr eller senare, har så många svenska hushåll varit utan ström på grund av ett förhållandevis litet systemfel.

En ”frånskiljare” lossnade  i en transformatorstation i Mellansverige och Sverige slocknade i det största svenska ström­avbrottet någonsin. (Man kan läsa mer om denna händelse i en artikel i SvD 27 mars 2010.)

En ”frånskiljare”, det vet ju varje elkunnig person vad det är … men, vilket obehagligt namn ändå … något som har till uppgift att hålla isär, att skilja något från något annat.

Att ett till synes ganska litet systemfel kan spela så avgörande roll för kraftöver­föringen. Att något så litet kunde ha så stor betydelse och drabba så många.
Systemfel kan få enorm betydelse och begränsa kraftöverföringen  – också inom andra områden.
Tro och teologi till exempel.
Vår tid kännetecknas av systemfel på teologins område då mycket ifrågasätts.

Den kristna trons unika ställning bland alla religioner, Jesus som världens unike Frälsare, eller bara en tankekonstruktion,  och på den kristna etikens område: äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna, det ofödda barnets rätt till liv, ilska och vrede kristna emellan... viktiga sanningar bagatelliseras, förnekas, ignoreras eller justeras.

Systemfel orsakat av ”frånskiljare” i ordets bokstavliga bemärkelse, bär på en potential att slå ut centrala funktioner i vårt kristna liv. Såsom frimodighet, tillit, trygghet, glädje, livsmod, tro och förtröstan på Guds ord och löften. Då blir det – mörkt!

I samband med omfattande elavbrott uppstår något man brukar kalla ”möjlighets­fönster” berättar vidare artikeln ur Svenska Dagbladet.
Det kan handla om improvisationer födda ur stundens allvar, det kan handla om otippade konstellationer och oväntade lösningar, om samhörighet mellan människor, som under normala omständigheter aldrig skulle funnit varandra.

Möjlighetsfönstret ger hopp, när det öppnas så släpper det in frisk luft i stängda rum.
Möjlighetsfönster kan handla om annorlunda gränsdragningar mellan samfund, församlingar och enskilda, ibland oväntade och därför kanske också lite skrämmande.

Systemfelet i svensk kristenhet orsakar sorg, oro, frustration och ibland övertramp och det bär på en potential att strypa krafttillförseln.
Men”Möjlighetsfönstret” – visst är det spännande! Det kan betyda otraditionella lösningar på gamla låsningar.

Vilket underbart ord – ”Möjlighets­fönster”. I en kristenhet i kris, låt oss vara uppmärksamma på oväntade ”möjlighetsfönster” och öppna dem på vid gavel, för den helige Ande och för varandra!

Berit Simonsson
ledarsidan@varldenidag.se

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier