Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Bättre värld utan avvikelser?

Opinion · Publicerad 00:01, 10 jul 2013

En återkommande tradition i den svenska sommaren är sommar­pratarna i Sveriges Radio. I lördagens program var det tv-profilen Filip Hammar som satt vid mikrofonen och han pratade om det annorlunda, eller det "atypiska", som han uttryckte det. I programserien 100 höjdare har komikerduon Filip & Fredrik rest runt i Sverige och världen för att träffa just atypiska personer. Människor som till exempel memorerar lösviktspriset på dill, eller som ägnar sig åt att uppfinna ett nytt notsystem. Grundläggande: människor som är annorlunda.
Filip Hammar ägnade programmet åt att berätta om sin fascination för människor som inte var som andra. Inte minst beskrev han hur uppväxten, bland annat med storasystern Linda (känd från "I en annan del av Köping") som är funktionshindrad sedan födseln, har satt djupa spår i honom och påverkat hans intresse för annorlunda människor. Ett par slängar åt kyrkor och kyrkliga ledare fanns också med i sommarprogrammet, men på det stora hela var programmet ändå en hyllning till den stora mångfalden av människor.

Mot slutet av programmet berättade han sedan om att han och hustrun väntar barn i november. Och då blev programmet plötsligt väldigt politiskt inkorrekt, eller "atypiskt" om man så vill. Han nämnde att en läkare kontaktat dem och kommit med "strålande nyheter". Resultatet av det genomförda kubtestet visade nämligen att det bara är "en chans på 5 500 att ert barn kommer födas med en kromosom­avvikelse och ha Downs syndrom". Den första reaktionen var glädje över att barnet var friskt. Men sedan kom den "bittra eftersmaken", som Filip Hammar beskrev den.
Hammar ställde sig några frågor, som ger skäl till eftertanke. "Blir det en bättre värld när alla, enligt den medicinska världen, föds friska utan avvikelser? Om Linda hade fötts i framtiden, hade hon valts bort då? Hade jag valt bort henne?". Och han fortsätter: "Ska vi bara elda på den här statligt sanktionerade rasbiologin?"

I Sverige gillar vi olika, sägs det. Men gör vi verkligen det? De tekniska landvinningarna på fosterdiagnostikens område är stora. Fosterdiagnostik kan användas för både gott och ont. Den kan – i positiv mening – användas till att rädda liv eller till att förbereda föräldrar på att ta hand om ett funktionshindrat barn. Men den kan också – i negativ mening – användas till att sortera bort de avvikande, de "atypiska" barnen. Kub-testets hela syfte och funktion är att upptäcka avvikande barn, för att sedan kunna sortera bort dem. I Danmark beräknas det sista barnet med Downs syndrom födas år 2030 och där beskrivs det som "en succé". I Sverige väljs allt fler barn med Downs syndrom bort. "En grov uppskattning är att 1,5 procent väljer att föda sitt barn trots vetskap om Downs syndrom", sade docent Karin Källén till Expressen i september 2011. En sortering i "typiska" och "atypiska", bra och dåliga, önskvärda och icke önskvärda pågår. I takt med ytterligare tekniska landvinningar lär möjligheterna att sortera bort bli fler.
Filip Hammar citerade Leonard Cohen i sitt program: "Det är en spricka i allt, det är där ljuset kommer in". I vår jakt på att täta alla sprickor kanske vi går miste om ljuset?

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier