Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

En man, klädd i traditionella bayerska kläder, röstar i det bayerska riksdagsvalet. Foto: Matthias Schrader/ AP / TT

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 17 okt 2018

Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom katastrofvalet i söndags för Kristligt-sociala unionen, CSU, Bayerns regeringsparti, som nu miste sin egen majoritet i den sydtyska delstatens parlament, lantdagen.

Från 47,7 procent rutschade nu CSU ned till 37,2 procent, en valförlust som endast socialdemokratiska SPD kan jämföras med, detta efter att ha mer än halverats från 20,6 procent till 9,7 procent. Så sent som 2003 hade CSU och SPD tillsammans över 80 procent av Bayerns väljare bakom sig.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Läkare på Irland spjärnar emot beslut om fri abort

Folkomröstning. Många läkare på Irland meddelar nu att de inte tänker utföra aborter och vissa vill inte ens hänvisa kvinnor till andra läkare som kan avbryta en...

Oansvarigt att inte vaccinera mot mässling

Ledare En dödlig sjukdom För ganska precis ett år sedan kom ett larm från vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön. Ett av de första fallen i modern tid av mässling hade...