De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Syrien: Kyrkan kräver att bortförda nunnor friges

12 nunnor blev bortförda när rebeller på nytt intog den kristna staden Maaloula på måndagen. Syriens grekisk-ortodoxa patriarkat uppmanar nu rebellerna att släppa nunnorna.

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 5 dec 2013

Staden Maaloula intogs på måndagen i en samordnad attack av flera rebellgrupper, bland dem Jabhat al-Nusra, som är kopplad till al Qaida, uppger Syriska människorättsobservatoriet enligt Reuters. När staden intogs förde rebellerna bort 12 nunnor från ett ortodoxt kloster.
– Jag vet inte om det är en kidnappning eller om de fördes bort av rebellerna för att de ville kunna röra sig fritt i klostret på grund av striderna, säger Vatikanens sändebud monsignor Mario Zenari till Vatikanens radiostation.

Enligt Zenari var klostret en av de sista bebodda byggnaderna i staden, som tillfälligt intogs av rebeller i september, men efter häftiga strider kördes de ut ur staden. Bland de bortförda nunnorna finns abbeddissan Pelagia Sayyaf. Febronia Nabhan, abbedissa vid ett närliggande kloster, uppger för Reuters att hon talat med Sayyaf i telefon och att hon sagt att de alla mår bra och är i säkerhet. Enligt Nabhan ska ytterligare tre kvinnor utöver nunnorna ha förts bort.

Patriark John Yazigi vid Syriens grekisk-ortodoxa kyrkar vädjar nu för nunnorna.
– Vi riktar oss till det frö av samvete som Gud planterat i alla människor, inklusive kidnapparna, att frigiva våra systrar i säkerhet, säger patriarken enligt IB Times. Han uppmanar också omvärldens regeringar att agera.

Påven Franciskus uppmanade på onsdagen till förbön för nunnorna och för alla som kidnappats under konflikten i Syrien. I april kidnappades biskoparna Bolous Yazigi och Youhanna Ibrahim, och deras öde är ännu okänt.

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...