Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Syrien: Kyrkan kräver att bortförda nunnor friges

12 nunnor blev bortförda när rebeller på nytt intog den kristna staden Maaloula på måndagen. Syriens grekisk-ortodoxa patriarkat uppmanar nu rebellerna att släppa nunnorna.

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 5 dec 2013

Staden Maaloula intogs på måndagen i en samordnad attack av flera rebellgrupper, bland dem Jabhat al-Nusra, som är kopplad till al Qaida, uppger Syriska människorättsobservatoriet enligt Reuters. När staden intogs förde rebellerna bort 12 nunnor från ett ortodoxt kloster.
– Jag vet inte om det är en kidnappning eller om de fördes bort av rebellerna för att de ville kunna röra sig fritt i klostret på grund av striderna, säger Vatikanens sändebud monsignor Mario Zenari till Vatikanens radiostation.

Enligt Zenari var klostret en av de sista bebodda byggnaderna i staden, som tillfälligt intogs av rebeller i september, men efter häftiga strider kördes de ut ur staden. Bland de bortförda nunnorna finns abbeddissan Pelagia Sayyaf. Febronia Nabhan, abbedissa vid ett närliggande kloster, uppger för Reuters att hon talat med Sayyaf i telefon och att hon sagt att de alla mår bra och är i säkerhet. Enligt Nabhan ska ytterligare tre kvinnor utöver nunnorna ha förts bort.

Patriark John Yazigi vid Syriens grekisk-ortodoxa kyrkar vädjar nu för nunnorna.
– Vi riktar oss till det frö av samvete som Gud planterat i alla människor, inklusive kidnapparna, att frigiva våra systrar i säkerhet, säger patriarken enligt IB Times. Han uppmanar också omvärldens regeringar att agera.

Påven Franciskus uppmanade på onsdagen till förbön för nunnorna och för alla som kidnappats under konflikten i Syrien. I april kidnappades biskoparna Bolous Yazigi och Youhanna Ibrahim, och deras öde är ännu okänt.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier