Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Kristen ung kvinna i Nigeria som kidnappats av Boko Haram. Foto: Lekan Oyekanmi/AP/TT

Ska det krävas ett påvebesök?

Nyhetskommentar · Publicerad 16:26, 8 mar 2021

Det krävdes ett besök av påven i Irak för att de stora svenska medierna på allvar skulle belysa förföljelsen av och folkmordet på den kristna minoriteten i regionen.

Det kom några år sent.

Enskilda röster, såsom Erik Helmerson på DN, Ivar Arpi, numera på Bulletin och journalisten Nuri Kino, har hörts i offentligheten och försökt medvetandegöra om det faktum att Jesustroende mer än någon annan grupp i världen just nu mördas, kränks och marginaliseras. Men från många håll har det varit tyst.

Att den genomsnittlige kristne i dag inte är en vit, välbärgad europé utan snarare en fattig kvinna i Nigeria, en ung student i Brasilien eller en flykting i Mellanöstern, har fortfarande inte landat i den svenska verklighetsförståelsen.

Det är sannolikt en del av förklaringen till att SVT inte kan förstå upprördheten över ett pausnummer i Melodifestivalen där man använder sig av en kyrka och avklädda munkar, nunnor och helgonfigurer dansar till en technolåt.

Det är troligen också en förklaring till att inte några svenska publicister fördömde Varbergspostens krönika nyligen, där personer i församlingen Livets Ord beskrevs som ”mänskliga kryp”, kyrkan kallades ”högerkristen sekt” och påstods av krönikören sakna ”vett och förstånd”.

Låt oss göra ett tankeexperiment: Samma tidning publicerar en text där muslimer, homosexuella, socialdemokrater eller italienare kallas för ”mänskliga kryp”. Det skulle, med rätta, bli ett ramaskri. Men nu handlade det om kristna, och då gäller uppenbarligen en annan måttstock.

Bland troende i Sverige har vi vant oss vid att behandlas på det här sättet, och de flesta av oss kan leva med det. Det är sällan synd om oss.

Det är däremot synd att verkligheten för miljontals kristna som är allvarligt förföljda förtigs. Att kristna som fått se kyrkor skändas och islamister beskriva dem som mänskliga kryp i sina hemländer, och som flytt undan förtrycket till Sverige, ser Melodifestivalens pausnummer eller läser krönikan i Varbergsposten och återupplever hatet.

Förföljelse och kränkningar av kristna flyger ofta utanför de stora mediernas radar för att man fortfarande inte insett det påvens resa nu sätter i blixtbelysning:

De som tror på Jesus jagas.

Att den genomsnittlige kristne i dag inte är en vit, välbärgad europé utan snarare en fattig kvinna i Nigeria, en ung student i Brasilien eller en flykting i Mellanöstern, har fortfarande inte landat i den svenska verklighetsförståelsen.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00