Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Siewert Öholm: Politik är inte anpassning

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 10 aug 2015

Vad är politikens innersta syfte och mål? Och vad är uppgiften för ett politiskt parti?
"Politik är att vilja", sa Olof Palme redan på 60-talet, och förverkligade denna vilja genom att skapa ett socialistiskt Sverige. Det stora Partiet blev redskapet. Alla resurser, människor, pengar, organisationer, institutitioner och hela utbildningsväsendet inmönstrades för att förverkliga just den politiska viljan att skapa det "starka samhället". Palme hade en vision. Den var i stora stycken skadlig för landet. Den förminskade människorna. Den stängde in tankefriheten. Den bröt sönder den kristna värdegrunden. Den isolerade Sverige.[tab]Det är den skadan vi nu tvingas betala och bearbeta.

Men det var och är politik! Det var också i den eran som en annan visionär, Lewi Pethrus, skapade partiet KDS. Han ville något annat med samhället. Han såg ett nytt politiskt parti som ett redskap för en annan vilja. En vilja som prioriterade värderingar, internationell solidaritet och mamma-pappa-barn-familjen som samhällets grundbult. I stället för vattentäta skott mellan tro och politik, ville han skapa politik av kristna värderingar och erfarenheter. Utan att göra politiken till kyrka. Där är KD:s historia. Men där är också nyckeln till KD:s framtid.
När därför nyvalda och mycket populära partiledaren Ebba Busch Thor i Almedalen i somras sätter ner foten och pekar på andra sätt att tänka utan att överge grundvisionen, möts hon av hyllningar och ny inspiration. Men också av skräckblandat motstånd och vulgära angrepp. Inte minst från liberaler på DN:s ledarsida, men också från andra åsiktspoliser. Göran Hägglunds ideologiska medlöperi var äntligen över. KD och Busch-Thor visade att DN:s ledarsida inte är en normskapare för KD-politik.

I det ljuset blir Busch Thors svar till RFSL på Pride-jippot nyss, där homoadoptioner, samkönade äktenskap och könsbyten skulle anpassas till "hur verkligheten ser ut", förvirrande. KD ska nu förändra sin politik efter tidsandan, i stället för att låta politiken förändra tidsandan. Kovändningen fullföljs av partistyrelsens förslag till nytt partiprogram. Vid mötet där beslutet fattades deltog inte partiledaren. PS valde att omdefiniera familjebegreppet i stället för att argumentera för det man själv vill med familjen, det vill säga kärnfamiljens kraft i samhällsbygget.
Den politiska viljan kan aldrig anpassas till trender. Att omvärlden förändras är en verklighetsinsikt som inte skall fördömas, men vara själva bränslet till politisk påverkan. Då kan man inte ändra vision och politisk vilja som om det vore en administrativ justering. I sitt svar till Världen idag glider partiledaren in i en opportunistisk anpassning till samkönade äktenskap med orden "det vore sakfel att inte justera...". Sakfelet är i stället en ledare som anpassar sig, som sviker, som förvirrar. Hon gömmer sig bakom de nya trendorden "inkluderande" och "exkluderande". Ord man gärna använder för att alla skall vara nöjda, för att slippa sticka ut eller ta ställning.

Ingen begär att Ebba Busch Thor skall vara dömande eller enögd mot samtiden. Men i partiets eget DNA är familjen, som mamma-pappa-barn, en grundförutsättning och äktenskapet utgör en förening av man och kvinna. Den familjesynen är värd en ny stolthet. Den är något för en partiledare att vara stolt (det vill säga pride) över och visa att hon vill. Just nu förefaller läget oklart.

Siewert Öholm
redaktionen@varldenidag.se 

Läs också:

Tålamod och Andens verk lyftes under Pingst Pastor

Pingst Pastor. I veckan möttes flera hundra svenska pingstpastorer för en digital nätverksträff. Daniel Alm,... lördag 16/1 16:00

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00