HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Siewert Öholm: Härdsmälta i valberedningen

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 24 mar 2015

Inte på flera år har KD-väljare runt om i landet känt så mycket hopp och framtidstro kring sitt parti som efter Lars Adaktussons trendvändare och succéval till Europaparlamentet förra sommaren. Hoppet växte med Göran Hägglunds avgång och den därpå följande nomineringen av Ebba Busch Thor som ny ledare för partiet. Åren av tillbakagång, anpassning och luddighet kändes äntligen som historia för de allra flesta av KD:s kärnväljare. Att Hägglund åtnjöt viss popularitet utanför partiet hjälpte knappast, när han alltmer förlorade förmågan att formulera partiets grundvärderingar och inte heller lyckades vända vare sig opinionssiffror eller valresultat. Ljuset i partiets mörka tunnel lyste därför starkt inför ett nytt ledarskap.

Varannan KD-väljare hade personkryssat in Lars Adaktus­son i EU-parlamentet. Han avstod att kandidera som partiledare, även om han troligen hade vunnit den matchen. I den fortsatta nomineringsprocessen för en ny partiledare gick Ebba Busch Thor fram som en formlig tsunami där konkurrenterna tvingades ge upp en efter en. Hon nominerades av distrikt efter distrikt, inte för att hon var ung, inte för att hon var kvinna, utan allra mest för att hon visade oslagbar kompetens och tydlig vilja att förändra partiet till en kraft att räkna med i svensk politik. En ledarduo av Busch- Adaktusson skulle med all sannolikhet kunna lyfta partiet till tvåsiffrigt valresultat.

Analysen är glasklar för oss som står utanför partiet och därmed kan bortse från falangstrider och anpassningspussel i en valberedning. Å andra sidan hade man kunnat förvänta sig att valberedningen, som presenterade sitt förslag på tisdagen, mer skulle se till partiets bästa än att med skygglapparna på backa rakt in i den falangism som sakta har lett partiet mot utplåning. Utan tvekan kan det förslag valberedningen presenterade på nytt partipresidium ses just på det sättet, eller som en politisk härdsmälta, där man vägrar se längre än till redan inmutade skrivbord och positioner. Att föreslå Jakob Forssmed som partiets förste vice ordförande är antingen total oförmåga att avläsa omvärldskartan, eller ett direkt uttryck för att valberedningen kapitulerat för fulspel och intriger ända upp på avgående partiledarnivå som är ovärdiga partiet. Journalisternas frågor vid presskonferensen bekräftade förvåningen och Lars Adaktusson blev därmed huvudperson utan att ens vara där.

Orden etik och moral blev begrepp i både näringsliv och politik, sedan Alf Svensson formulerat dem och dessutom personifierat både sig själv och dessa värdeord med partiet. Vid tisdagens presskonferens med KD:s valberedning kunde vi se en klart besvärad ordförande, Chatrine Pålsson Ahlgren, som gång på gång poängterade att kandidatlistan bara är ett förslag, men att rikstinget den 25 april fattar det avgörande beslutet. Pålsson var naturligtvis besvärad för att hon visste hur Hägglund, Forssmed, Ankarberg-falangen i partiet med märkliga och ohederliga metoder lyckats ändra redan fattat beslut, där Lars Adaktusson fördes fram som förste vice partiordförande. Initierade källor talar om hot, ultimatum och extrasammanträde för att ändra beslut.

Etik och moral existerade tydligen inte i det läget. Som om detta inte var nog läcker samma gruppering uppgifter till såväl Aftonbladet som Expressen om de interna stridigheterna, vilket får Aftonbladet att måla ut Ebba Busch Thor som ömsom Margrethe Thatcher och ömsom Sarah Palin, och Expressen att måla ut Adaktusson som "prinsessan på ärten" för att han avstår en styrelsenominering av valberedningen som en protest mot taktiserandet och fulspelet. Dock kan han bli nominerad av enskilda ombud och distrikt under det extra rikstinget i april. Det blir alltså där som frågan avgörs om hur KD ska ledas i framtiden.

Det nya vägval och den förnyelse som Busch/Adaktusson signalerat kan i värsta fall sabbas med valberedningens obegripligt okänsliga kandidatlista. Partiets gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, föreslås som andre vice partiordförande. Det är borde vara en utmärkt kompromiss i hänsynstagande till partifalanger. Henriksson är bra debattör och har i flera frågor fått klart stöd från hela partiet.
Skulle rikstinget acceptera valberedningens förslag är det inte svårt för någon analytiker att se hur partiet bygger in sig själv i nya konflikter, sumpar förnyelsen och marginaliserar sig ner en bra bit under fyraprocentsspärren. Det bästa med valberedningens förslag är att rikstinget kan bli riktigt spännande och demokratiskt. Nu ligger besluten helt i ombudens händer.

Siewert Öholm
redaktionen@varldenidag.se

Läs också:

Så fick Jakob Forssmed valberedningen att peta Adaktusson

Lars Adaktusson: Jag har blivit aktivt motarbetad

Frågan inte avgjord förrän 25 april

Här är hela KD-valberedningens förslag till ny partistyrelse

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...