HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Problematiska besked från president Trump

Nyhetskommentar · Publicerad 00:01, 2 jun 2017

Den senaste tiden har det kommit flera besked från USA:s president som måste betraktas som djupt problematiska. Det första jag tänker på är vapenavtalet med Saudiarabien, som Donald Trump valde att underteckna i samband med det första stoppet på sin Mellanöstern-turné.

Avtalets värde är svindlande 960 miljarder dollar, och över en tioårsperiod kan affären generera inkomster på det tredubbla – en ofattbart stor summa pengar. President Trump var också påfallande nöjd när han mötte pressen efter sitt möte med det saudiska kungahuset:

– Det var en enormt bra dag. Fantastiska investeringar i USA. Hundratals miljarder dollar i investeringar i USA och jobb, jobb, jobb.

Men nu är ju det här inte hela bilden. Det är inte bara ”jobb, jobb, jobb” som kommer att bli resultatet av det historiska avtalet. Det är också en förstärkt ställning för en av världens mest brutala diktaturer, som systematiskt förtrycker stora delar av sin befolkning och som till jordens alla hörn exporterar en av de mest hårdföra formerna av islamism. Det är inte för inte som president Obama på sin tid valde en annan väg – han avbröt USA:s vapenförsäljning till Saudiarabien 2016 efter att landet hade bombat ett begravningståg i Jemen.

Även i Sverige har det stormat i relation till det mäktiga och av oljepengar oändligt rika landet. Nu senast var det platsen i FN:s kommission för kvinnors rättigheter, och dessförinnan den så kallade ”Saudiaffären”, som bland annat ledde till att försvarsminister Sten Tolgfors (M) tvingades att avgå.

Att USA nu sätter de egna intressena före alla traditionella hänsyn till mänskliga rättigheter är därför djupt tragiskt. Och det är beklämmande att se att Bibelns tal om penningens makt på ett sådant övertydligt sätt besannas: ”Kärlek till pengar är en rot till allt ont.”

Även gårdagens besked om att USA väljer att dra sig ur det så kallade Paris-avtalet ligger i linje med ovanstående logik. Donald Trumps primära motivering till utträdet var att ”det kostar för mycket både jobbmässigt och ekonomiskt”. Han menade också att avtalet så som det nu är formulerat kommer att bidra för lite till den faktiska klimatpåverkan för att vara värt att satsa på.

Om det senare finns det naturligtvis delade meningar. Det finns goda skäl att syna klimatforskningen i sömmarna, då ideologiska agendor i många fall tycks kunna förmörka de inblandades omdöme. Men att ensidigt, och som global stormakt, kliva ur ett avtal som har hela 195 olika länders underskrift är inte någon liten sak. När motiveringen i första hand tycks vara egenintresse blir signalvärdet dessutom uselt.

Visst är det sant att det ibland kan vara nödvändigt att gå emot strömmen, om det visar sig att konsensus har gått från att vara en välsignelse till att bli en tvångströja. Det är också omvittnat att många av Trumps väljare jublar över de beslut som jag här har kommenterat. Men de motiveringar som presidenten signalerar kring sina beslut är ändå inget för oss europeer att känna glädje över.

Snarare besannar de några bevingade ord som ligger långt från vad som kan beskrivas som en kristen etik: Störst går först. Och: Det är pengarna som får världen att gå runt.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...