Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

”Ukraina kommer inte att låta Ryssland ensamt ta åt sig äran för segern i andra världskriget”, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal på måndagen. Foto: Filip Norman/TT

Zelenskyjs svar till Putin: ”Vi kommer att vinna”

Ryssland agerade i ”förebyggande syfte” när landet invaderade Ukraina. Det påstår president Vladimir Putin i sitt tal på segerdagen i Moskva.

Men från Ukraina påminner man om att ukrainarna var delaktiga i att besegra nazisterna under andra världskriget, och skickar budskapet att man också kommer att besegra invaderande Ryssland.

Nyheter · Publicerad 19:00, 9 maj 2022

Den 9 maj högtidlighålls årligen Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. I år har många uttalat oro för hur segerdagen skulle gestalta sig mot bakgrund av det ryska invasionskriget i Ukraina.

– Ryssland svarade i förebyggande syfte mot ukrainska angripare, påstod Putin i ett tal framför paraderande soldaterna och stridsfordon vid Röda torget i Moskva.

Den ryske presidenten återkom till flera av de talepunkter som han yttrat vid en mängd tillfällen sedan krigets start.

– Nato vägrade att lyssna på Rysslands uppmaning om att ta fram en ny säkerhetsordning, säger Putin.

Svaret kom snabbt från Ukraina.

– Ukraina kommer inte att låta Ryssland ensamt ta åt sig äran för segern i andra världskriget, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal som hölls tidsmässigt nära Vladimir Putins anförande på segerdagen i Moskva.

– I dag firar vi segern mot nazismen. Vi är stolta över våra förfäder som tillsammans med andra nationer i koalitionen mot Hitler besegrade nazismen. Och vi kommer inte att låta någon lägga beslag på den segern, säger Zelenskyj.

Han nämner även namnen på flera ukrainska städer och byar som befinner sig under rysk ocku­pation och drog paralleller till andra världskriget, då Nazityskland drevs bort från dessa regioner.

– Vi vann då. Vi kommer att vinna nu.

Ryssland har alltsedan invasionens början felaktigt påstått att Ukraina styrs av ”nazister”.

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10