Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Foster med kromosomavvikelser som Downs syndrom ska skyddas i West Virginia. Foto: Wikimedia

West Virginia vill förbjuda aborter av foster med Downs

Aborter baserade på funktionshinder bör förbjudas. Det anser senaten i West Virginia som har antagit ett lagförslag som förbjuder aborter som enbart baseras på att fostret har ett funktionshinder, inklusive Downs syndrom. Det rapporterar AP.

Nyheter · Publicerad 13:00, 18 mar 2022

Lagförslaget, som godkändes med 28 röster för och 5 emot, gör undantag för medicinska nöd­situa­tioner eller om fostret inte skulle överleva utanför livmodern.

Sannolikheten är stor för att abortförespråkare kommer hävda att lagförslaget strider mot konstitutionen samt mot en tidigare prejudicerande dom om abort i Högsta domstolen – omnämnd som Roe mot Wade från 1973, när HD slog fast att abort före fostret är livsdugligt är en grundlagsskyddad rättighet.

Abortlagstiftningen i USA va­rie­rar i dag stort mellan olika delstater. De senaste åren har politiker på regional nivå försökt införa olika former av abortförbud. Ett exempel på det är Missisippis lagstiftning, med en abortgräns på 15 veckor, som infördes 2018. I juni kommer Högsta domstolen att fatta beslut om den.

Får lagen grönt ljus blir det fritt fram för enskilda delstater att införa abortregler som är hårdare än den nuvarande prejudicerande som gäller sedan närmare 50 år tillbaka.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00