Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Webb-tv: Spreds coronaviruset från ett labb i Wuhan?

Nya uppgifter aktualiserar teorin om att coronaviruset spreds från ett laboratorium i Wuhan. Det är ett av ämnena som diskuteras i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Även svensk abortlagstiftning, dödshjälp och en tittarfråga diskuteras.

Nyheter · Publicerad 12:00, 28 maj 2021

Redan för ett år sedan skrev Världen dag att det finns uppgifter som pekar på att coronaviruset spreds från ett laboratorium i Wuhan. Hypotesen avfärdades dock då som en konspirationsteori.

Nu har det kommit uppgifter som gör att teorin aktualiserats, och som har gjort att såväl forskare som USA:s president Joe Biden lyft frågan.

I det 16:e avsnittet av Veckans nyheter säger Sven Almkvist att man bör fråga sig vart bevisen pekar.

– Av tio tusen städer i Kina är Wuhan den plats som är centrum för forskning av coronavirus. Det är klart att det är anmärkningsvärt att det är just där som viruset börjar spridas, säger han.

Ett annat ämne som diskuteras är att Svensk förening för obstetrik och gynekologi vill att livsduglighetsbegreppet tas bort från Sveriges abortlag. Bakgrunden är att man kan rädda för tidigt födda barn allt tidigare.

– Vi måste fråga oss: När blir en människa en människa? säger Sven Almkvist.

Han berättar också att hans egen mamma blev uppmanad att abortera honom, men valde att inte lyssna på läkarna.

– Hade hon inte gjort det hade du fått ha någon annan att samtala med, säger han till programledaren Sara Andersson.

Det tredje ämnet som diskuteras är dödshjälp, närmare bestämt att 41 procent av läkarna i en enkätundersökning vill att Sverige inför dödshjälp.

– Det kan väl för Guds skull inte vara läkarens uppgift att avliva människor? säger Sven Almkvist.

I slutet av programmet får han svara på en tittarfråga som avslöjar lite av hans personliga vanor.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och kommenteras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play. Programmet finns även som podcast.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier