På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Webb-tv: Ska vi göra om kyrkorna till museer?

Avkristning, KD-politik och inkonsekventa coronarestriktioner står i fokus i det tionde avsnittet av Veckans nyheter. Även det faktum att ärkebiskopen ger sig in i språktestdebatten diskuteras.

– När det gäller frågor som handlar om livet är det inte lika stor aktivitet från Svenska kyrkans håll, säger Sven Almkvist.

Nyheter · Publicerad 12:00, 16 apr 2021


Att statyerna ”Guds hand” och ”Ansgar” tas bort i Västerås har väckt starka reaktioner. Denna nedmontering av kristna symboler är ett ämne som diskuteras i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

Sven Almkvist påpekar att ett företag som har köpt en anläggning har rätt att göra vad det vill med den, men tycker samtidigt att avkristningen är tragisk.

– För mig är det som om man avsäger sig välgång, framgång och välsignelse, säger han.

Ett annat ämne som diskuteras är att kyrkliga företrädare kritiserar Januaripartiernas förslag om språkkrav för nyanlända. Här påpekar Sven Almkvist att församlingens uppgift inte bara är att evangelisera, utan också ge sig in i frågor som rör vårt liv på jorden. Han önskar dock att Svenska kyrkan vågade lyfta fler ämnen än exempelvis miljö och migration.

Den tredje frågan som diskuteras är huruvida Kristdemokraterna väljer att tona ned förslaget om barnomsorgspeng och vad anledningen till det i så fall kan vara.

I slutet av programmen riktar Sven Almkvist hård kritik mot de coronarestriktioner som gör att en kyrka kan samla fler besökare när den är öppen som museum än när den är öppen för gudstjänst.

– Jag förstår det inte! Var är logiken och konsekvensen i det? frågar han sig.

Ytterligare en fråga som Sven Almkvist kommenterar är att världsstjärnan Justin Bieber har släppt en ep med kristna låtar.  

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier