Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Webb-tv: ”Dödsskjutningarna är ingen slump”

Det är ingen slump att Sverige ligger i toppen när det gäller dödsskjutningar i Europa. Det säger Sven Almkvist i Veckans nyheter apropå att Brå frågar sig ifall utvecklingen i Sverige har med slumpen att göra. I programmet diskuteras även kritiken mot mediernas coronabevakning, det amerikanska spionaget och att Anders Bagge slår ett slag för Bibeln.

Nyheter · Publicerad 12:00, 4 jun 2021

Nyligen presenterade Brottsförebyggande rådet (Brå) en rapport som gör gällande att Sverige ligger i topp när det gäller dödsskjutningar i Europa. I rapporten frågar sig myndighetens utredare ifall det är en slump att våldet eskalerat i just Sverige och inte i andra länder med liknande förutsättningar. Resonemanget har mötts av kritik från kriminologen och polisen Fredrik Kärrholm, och i det 17:e avsnittet av Veckans nyheter går även Sven Almkvist till storms mot tankegångarna.

– Skörd är ingen slump, den är en konsekvens av en orsak, säger han.

I programmet uttrycker Sven Almkvist även kritik mot svenska mediers rapportering kring makthavares hantering av coronapandemin.

– Det finns något kollektivistiskt flockdjursbeteende bland tidningar och media. Den som avviker för mycket vänder man sig nästan emot, säger han.

Det tredje ämnet som diskuteras är uppgifterna om att amerikansk underrättelsetjänst har spionerat på svenska politiker – och frågan om hur övervakade vi egentligen är.

Inför inspelningen av programmet hade programledaren Sara Andersson kontakt med Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, och han påpekade då att spionage kan utföras via dator eller telefon mot vem som helst.

– Det är ett jättedilemma, säger Sven Almkvist och frågar sig ifall man ska behöva flytta till en stuga i Norrlands vildmark.

Det sista ämnet som tas upp i programmet är att musikern och Idol-jurymedlemmen Anders Bagge sagt att han skulle välja Bibeln ifall han endast fick ta med en bok till en öde ö.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och kommenteras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play. Programmet finns även som podcast.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00