Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Wallströms sekreterare: Adaktusson är " extrem"

"Adaktusson är en ganska olämplig och extrem person", när det handlar om att debattera antisemitism. Det skrev utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö i ett sms som SVT Nyheter publicerade i samband med torsdagens debatt i SVT Opinion.

Nyheter · Publicerad 09:00, 16 dec 2017

SVT Opinion hade kontaktat Erik Wirkensjö för att fråga om utrikesminister Margot Wallström (S) kunde medverka i en debatt i SVT Opinon om antisemitism på torsdagskvällen, tillsammans med bland andra Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD).

I den artikel som lades upp på SVT Nyheter stod det att Margot Wallström avböjt, och att Erik Wirkensjö anser att Lars Adaktusson "blandar ihop antisemitism med kritik av Israels regerings politik."

”För övrigt tycker jag att Adaktusson är en ganska olämplig och extrem person när det gäller denna fråga”, tillade Erik Wirkensjö i ett sms till SVT Opinions reporter.

Detta tolkades av många, bland andra Lars Adakatusson, som det verkliga skälet till att Margot Wallström inte ville delta i debatten.

"Debatterar ikväll antisemitismen och USA:s ambassadflytt i SVT Opinion. 
Någon som däremot inte deltar i kvällens debatt är Margot Wallström. Via en medarbetare motiveras detta bland annat med att jag är en 'olämplig' och 'extrem' motdebattör," skriver Lars Adaktusson på Facebook.

"Med tanke på att Margot Wallström är den enda europeiska utrikesminister som inte är välkommen i Israel, kan man onekligen fundera en stund över vem som är 'extrem' i sammanhanget."

Till Världen idag säger Erik Wirkensjö att han står för sin åsikt, men att den inte var ägnad för publicering och inte hade något att göra med att utrikesministern tackade nej till SVT Opinion.

– Beskedet jag gav var att hon inte kunde delta eftersom hon skulle resa till New York samma kväll, säger Erik Wirkensjö.

Han kan inte säga huruvida utrikesministern skulle tackat ja till debatten i SVT Opinion om hon varit i Sverige.

– Men det är inte så att hon bojkottar varken programmet eller Adaktusson.

Sina egna åsikter om Lars Adaktusson som en "olämplig" person för en debatt om antisemitism står han för.

– Egentligen vill jag avstå från att gå in i debatten eftersom jag inte är någon presstalesman, säger han till Världen idag.

– Men jag kan väl bara kort säga att det är problematiskt när man försöker att göra en sammanblandning mellan antisemitism, som har många rötter, till det som är kritik av Israels politik.

Det är inte osannolikt att det hade hettat till mer i SVT opinion om Margot Wallström varit med. Lars Adaktusson riktade skarp kritik mot regeringen, både för det palestinska biståndet och för Sveriges ställningstagande inom FN, som han menar göder antisemitiska krafter.

– Man kan inte, som jag ser det, tala om att man är emot antisemitism och samtidigt ge stöd till organisationer, grupper, personer som står för antisemtiska värderingar, sa han.

– Ett annat exempel är hur Sverige röstar i FN-sammanhang i Unesco, där Sverige gått med länder som ofta är diktaturer, muslimska länder, i en ambition att relativisera, förminska, Israels, det judiska folkets, koppling till Jerusalem.

Med tanke på att Margot Wallström är den enda europeiska utrikesminister som inte är välkommen i Israel, kan man onekligen fundera en stund över vem som är 'extrem' i sammanhanget.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...