Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls av Lars Adaktusson (KD). Foto: TT (Bilden är ett montage)

Wallström KU-anmäls av Lars Adaktusson

Utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls för ett uttalande om Storbritannien och brexit. Lars Adaktusson (KD) vill att KU granskar om Wallström brustit i sin roll som utrikesminister.

Nyheter · Publicerad 12:11, 5 feb 2019

Anmälan till konstitutionsutskottet handlar om vad Wallström sade på en konferens i Helsingfors i förra veckan. Hon ska enligt anmälan ha kallat beslutet att lämna EU för ”ett historiskt misstag” och sagt att det beror på ”dåligt politiskt ledarskap”.

”Jag kan inte förlåta dem för detta”, ska hon också ha sagt.

Lars Adaktusson anser att utrikesministern har kritiserat ett demokratiskt fattat beslut och därmed riskerar att skada relationerna mellan Sverige och Storbritannien.

– Det är ett uttalande som är väldigt dåligt tajmat med tanke på hur situationen är kring brexit, med en komplicerad situation när de framtida relationerna till Storbritannien ska formas, säger Lars Adaktusson; KD:s utrikespolitiska talesperson, till TT.

– Det ligger i utrikesministerns uppdrag att inte uttrycka sig så att det stör relationerna till andra länder eller kan misstolkas, säger han vidare.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...