HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls av Lars Adaktusson (KD). Foto: TT (Bilden är ett montage)

Wallström KU-anmäls av Lars Adaktusson

Utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls för ett uttalande om Storbritannien och brexit. Lars Adaktusson (KD) vill att KU granskar om Wallström brustit i sin roll som utrikesminister.

Nyheter · Publicerad 12:11, 5 feb 2019

Anmälan till konstitutionsutskottet handlar om vad Wallström sade på en konferens i Helsingfors i förra veckan. Hon ska enligt anmälan ha kallat beslutet att lämna EU för ”ett historiskt misstag” och sagt att det beror på ”dåligt politiskt ledarskap”.

”Jag kan inte förlåta dem för detta”, ska hon också ha sagt.

Lars Adaktusson anser att utrikesministern har kritiserat ett demokratiskt fattat beslut och därmed riskerar att skada relationerna mellan Sverige och Storbritannien.

– Det är ett uttalande som är väldigt dåligt tajmat med tanke på hur situationen är kring brexit, med en komplicerad situation när de framtida relationerna till Storbritannien ska formas, säger Lars Adaktusson; KD:s utrikespolitiska talesperson, till TT.

– Det ligger i utrikesministerns uppdrag att inte uttrycka sig så att det stör relationerna till andra länder eller kan misstolkas, säger han vidare.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...