Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Wallström kritiseras efter uttalande om Jordan Peterson

Utrikesminister Margot Wallström är inte förtjust i Sverigeaktuelle psykologiprofessorn Jordan B Peterson. – Jag tycker att han skulle kunna ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån, ska hon ha sagt. Uttalandet möter skarp kritik.

Nyheter · Publicerad 13:00, 8 nov 2018

”Vi vet att stabila familjer med två föräldrar är bättre för barnen”, sa psykologen och professorn Jordan B Peterson när han gästade SVT-programmet Skavlan förra fredagen.

”Lika möjligheter är en värdefull grundläggande princip, men det betyder inte att utfallet måste bli jämlikt”, sa han när samtalet kom in på jämställdhet.

Han berättade därefter att studier visar att ju mer jämställt ett land är, desto större är personlighetsskillnaderna mellan könen.

Miljontals människor världen över hyllar Peterson för hans Youtubeföreläsningar och boken ”12 livsregler: ett motgift mot kaos”. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är dock inte en av dem.

– Jag förstår inte varför människor lägger så mycket tid på den mannen, sa hon under ett feministiskt panelsamtal i Kulturhuset i Stockholm i onsdags, uppger bland annat Svenska Dagbladet.

Hon ska ha sagt att Peterson har vissa poänger när han exempelvis uppmanar unga män att bädda sina sängar, men i övrigt har hon inte mycket till övers för professorn.

– Jag tycker att han skulle kunna ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån, sa hon, enligt SvD.

För sitt uttalande har den svenska utrikesministern mött skarp kritik.

”Den här övervintrade antisemiten klarar alltså av att kritisera Jordan B Peterson när han inte är där men röster in Saudiarabien i FN:s kvinnokommission. Hah”, skrev moderate riksdagsledamoten Hanif Bali på Twitter, rapporterar Expressen.

”Generad. Över att detta ska föreställa diplomatins och de utrikes relationernas minister. Så här beter man sig faktiskt inte. Margot Wallström borde skämmas och be både Jordan B Peterson och hennes egna uppdragsgivare – svenska folket – om ursäkt”, skriver debattören Rebecca Weidmo Uvell på Twitter.

Det finns också de som backar utrikesministern.

Fel av Hanif Bali att kalla Margot Wallström för antisemit – det är att missbruka ordet, menar forne FN-generalsekreteraren Jan Eliasson.

sociala medier går diskussionerna varma.

”Blir mörkrädd över kommentarer som idiotförklarar en politiker som uttrycker vad hon tycker om en man som vill vrida tillbaka könsroller och jämställdhet tillbaka till 50-talet”, skriver en kvinna.

De flesta verkar dock kritisera utrikesministern.

”När en MAN lägger fram fakta skall det alltid grinas från olika kända kvinnor”, skriver en man.

”Märkligt sätt att möta en forskare på. Han framför ju inte en politisk åsikt”, menar en annan.

Flera personer lyfter fram att Margot Wallström inte gjort sig känd för att kritisera Hamas, Fatha eller andra odemokratiska styren.

”Och vart tycker utrikesministern att till exempel Saudiarabiens och bananrepubliken Turkiets företrädare ska krypa tillbaka?”, skriver en man.

Under sin Skandinavien-
turné har Jordan B Peterson två föreläsningar i Sverige. En den 5 november och en den 10 november. Båda blev fullbokade på nolltid.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...