Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Wallström kritiserar Abbas ord om judar

Den palestinska presidenten Mahmud Abbas får skarp kritik från flera håll för sina kommentarer om Förintelsen. "Oacceptabelt", säger Sverige och EU.

Nyheter · Publicerad 17:10, 2 maj 2018

"Sådan retorik spelar endast i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilken president Abbas upprepade gånger förespråkat", skriver EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

Det var under ett möte i måndags med palestiniernas nationella råd på Västbanken som Abbas, med hänvisning till ett antal böcker, sade att fientligheterna mot europeiska judar genom historien inte varit ett resultat av deras religion utan av "ocker" och bankverksamhet.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en intervju. Hennes presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där hon fördömer Abbas utspel.

”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden", skriver Wallström.

"Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen."

Abbas tal innehåller "oacceptabla kommentarer om upphovet till Förintelsen och Israels legitimitet", skriver EU:s utrikestjänst, och konstaterar att antisemitism inte bara är ett hot mot judar utan även mot "våra öppna och liberala samhällen".

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ger Abbas skarp kritik för kommentarerna.

"Förintelseförnekaren är uppenbarligen fortfarande förintelseförnekare", skriver Netanyahu på Twitter och efterfrågar fler internationella fördömanden av Abbas uttalanden.

Talespersonen för israeliska UD, Emmanuel Nahshon, säger att Abbas anti-semitiska uttalanden "var ännu mer uppseendeväckande med tanke på att Abbas framhåller sig själv som någon som vill mäkla fred med Israel".

USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, skriver på Twitter att Abbas har "nått ett nytt lågvattenmärke genom att skylla massakrer på det judiska folket genom historien på deras ekonomiska och sociala intressen".

"Sådan retorik spelar endast i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilken president Abbas upprepade gånger förespråkat", skriver EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Regeringen ska växla upp i kampen mot våld mot kvinnor

Kvinnovåld. Regeringen vill växla upp arbetet med mäns våld mot kvinnor. Utökat kontaktförbud och... lördag 26/11 10:14