Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Wallström kritiserar Abbas ord om judar

Den palestinska presidenten Mahmud Abbas får skarp kritik från flera håll för sina kommentarer om Förintelsen. "Oacceptabelt", säger Sverige och EU.

Nyheter · Publicerad 17:10, 2 maj 2018

"Sådan retorik spelar endast i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilken president Abbas upprepade gånger förespråkat", skriver EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

Det var under ett möte i måndags med palestiniernas nationella råd på Västbanken som Abbas, med hänvisning till ett antal böcker, sade att fientligheterna mot europeiska judar genom historien inte varit ett resultat av deras religion utan av "ocker" och bankverksamhet.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en intervju. Hennes presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där hon fördömer Abbas utspel.

”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden", skriver Wallström.

"Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen."

Abbas tal innehåller "oacceptabla kommentarer om upphovet till Förintelsen och Israels legitimitet", skriver EU:s utrikestjänst, och konstaterar att antisemitism inte bara är ett hot mot judar utan även mot "våra öppna och liberala samhällen".

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ger Abbas skarp kritik för kommentarerna.

"Förintelseförnekaren är uppenbarligen fortfarande förintelseförnekare", skriver Netanyahu på Twitter och efterfrågar fler internationella fördömanden av Abbas uttalanden.

Talespersonen för israeliska UD, Emmanuel Nahshon, säger att Abbas anti-semitiska uttalanden "var ännu mer uppseendeväckande med tanke på att Abbas framhåller sig själv som någon som vill mäkla fred med Israel".

USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, skriver på Twitter att Abbas har "nått ett nytt lågvattenmärke genom att skylla massakrer på det judiska folket genom historien på deras ekonomiska och sociala intressen".

"Sådan retorik spelar endast i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilken president Abbas upprepade gånger förespråkat", skriver EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier