Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Wallström kritiserar Abbas ord om judar

Den palestinska presidenten Mahmud Abbas får skarp kritik från flera håll för sina kommentarer om Förintelsen. "Oacceptabelt", säger Sverige och EU.

Nyheter · Publicerad 17:10, 2 maj 2018

"Sådan retorik spelar endast i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilken president Abbas upprepade gånger förespråkat", skriver EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

Det var under ett möte i måndags med palestiniernas nationella råd på Västbanken som Abbas, med hänvisning till ett antal böcker, sade att fientligheterna mot europeiska judar genom historien inte varit ett resultat av deras religion utan av "ocker" och bankverksamhet.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en intervju. Hennes presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där hon fördömer Abbas utspel.

”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden", skriver Wallström.

"Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen."

Abbas tal innehåller "oacceptabla kommentarer om upphovet till Förintelsen och Israels legitimitet", skriver EU:s utrikestjänst, och konstaterar att antisemitism inte bara är ett hot mot judar utan även mot "våra öppna och liberala samhällen".

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ger Abbas skarp kritik för kommentarerna.

"Förintelseförnekaren är uppenbarligen fortfarande förintelseförnekare", skriver Netanyahu på Twitter och efterfrågar fler internationella fördömanden av Abbas uttalanden.

Talespersonen för israeliska UD, Emmanuel Nahshon, säger att Abbas anti-semitiska uttalanden "var ännu mer uppseendeväckande med tanke på att Abbas framhåller sig själv som någon som vill mäkla fred med Israel".

USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, skriver på Twitter att Abbas har "nått ett nytt lågvattenmärke genom att skylla massakrer på det judiska folket genom historien på deras ekonomiska och sociala intressen".

"Sådan retorik spelar endast i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilken president Abbas upprepade gånger förespråkat", skriver EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00